Rastislav Búgel Regióny

TOTO musíte vidieť! Výstava ukáže opustené a chátrajúce kaštiele na Slovensku

Nitrianska galéria pripravuje výstavu projektu Jany Šturdíkovej s názvom Chateaux po našom.

Ilustračný obrázok k článku TOTO musíte vidieť! Výstava ukáže opustené a chátrajúce kaštiele na Slovensku
Zdroj: TASR

Zameraný je na opustené a chátrajúce kaštiele na Slovensku. Tie autorka rozdeľuje do kategórií podľa ich poslednej funkcie. Vytvára tak slovník pojmov a obrazov, zámerom ktorého je s nadhľadom a z nového uhla pohľadu motivovať diváka zamyslieť sa nad dedičstvom našej nedávnej socialistickej minulosti i nad súčasnou situáciou, v ktorej sa nachádza kultúrne dedičstvo Slovenska i celá spoločnosť.

„Autorka vytvára nový, čudný obraz krajiny, v ktorej architektonické a umelecké hodnoty vyzerajú inak, ako by sme prirodzene čakali. Projekt je dlhodobý a jeho cieľom je postupne odfotografovať opustené a chátrajúce kaštiele na území celého Slovenska. Šturdíková na ňom pracuje sústavne od roku 2013. Cieľom výstavného projektu Chateaux po našom je prezentovať prácu čo najširšiemu publiku v regiónoch Slovenska, v ktorých sa kaštiele nachádzajú. Zároveň chce motivovať divákov k zachovávaniu nášho kultúrneho dedičstva,“ povedal o výstave kurátor Dávid Koronczi.

Jana Šturdíková vyštudovala dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení a fotografiu na Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vystavovala na festivaloch Mesiac fotografie v Bratislave, Mois de la Photo v Paríži, Warszawski Festiwal Fotografii Artystycznej, Off Festival Bratislava a na ďalších spoločných výstavách na Slovensku a v zahraničí. Je spoluzakladateľkou a členkou alternatívneho výtvarného divadla Non.Garde. S prácou Chateaux po našom sa v roku 2015 stala finalistkou súťaže POZNAN PHOTO DIPLOMA AWARD. Jej projekt bude v Salóne Nitrianskej galérie vystavený od 30. septembra do 13. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM