Rastislav Búgel Lifestyle

Toto SMRTEĽNÉ ochorenie často nedokážu odhaliť ani lekári! Viete, aké má PRÍZNAKY?

Ak sa táto nebezpečná choroba odhalí včas, je možné ju liečiť. So správnou diagnózou však majú často problém aj doktori.

Ilustračný obrázok k článku Toto SMRTEĽNÉ ochorenie často nedokážu odhaliť ani lekári! Viete, aké má PRÍZNAKY?
Zdroj: Pexels.com

Viete, čo je to pľúcna hypertenzia? Ide o nebezpečné ochorenie, ktoré môže zapríčiniť až smrť. Pokiaľ sa však včas odhalí, je možné ho liečiť. Ako pre CNN Prima News povedal doktor Tim Lahm, problémom je, že ľudia príznaky často ignorujú alebo si ich lekár pomýli s iným ochorením.

Choroba, ktorá môže zabíjať

Web Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe informuje, že ide o ochorenie spôsobené vysokým krvným tlakom v pľúcnych cievach.

Pľúcna hypertenzia má niekoľko foriem. Najzávažnejšou je pritom pľúcna arteriálna hypertenzia.

Tá môže v najhoršom prípade viesť až k zlyhaniu srdca a smrti pacienta.

Podľa portálu niektoré formy ochorenia postihujú najviac ženy. To je aj prípad nebezpečnej pľúcnej arteriálnej hypertenzie. Lahm upozornil, že je dôležité spoznať a včas odhaliť príznaky: dýchavičnosť, únava, priberanie na váhe, opuchy brucha alebo dolných končatín, bolesť na hrudníku alebo nepravidelný srdcový tep.

Ľahko môže dôjsť k omylu

Odborník však upozorňuje, že tieto príznaky nie sú špecifické pre toto konkrétne ochorenie a môžu tak byť ľahko ignorované alebo nesprávne diagnostikované. „Lekári si myslia, že pacienti majú bežnejšie príznaky, ako je astma alebo niekedy dokonca úzkosť. Takže chybná diagnóza je veľmi častá. A to je opäť problém, pretože máme čo do činenia s ochorením, ktoré je progresívne. Pokiaľ sa nelieči, stav sa zhorší,“ vysvetlil pre CNN Prima News.

Lekári dodávajú, že ochorenie je liečiteľné. Ak spozorujete príznaky, vyhľadajte pomoc. „Liečba pľúcnej hypertenzie je najúspešnejšia, ak sa podarí identifikovať a odstrániť jej príčinu ešte pred ireverzibilným (trvalým) poškodením pľúcneho cievneho riečišťa,“ píše Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) na svojom webe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM