Zo Slovenska

Toto ste o ňom vedeli? Prečítajte si zaujímavosti o vodnom mlyne z Vyšnej Jablonky

Keď sa povie humenský skanzen, mnohých ako prvé napadne popri kostolíku sv. Archanjela Gabriela aj vodný mlyn. Nenechajte si ujsť zaujímavosti práve o tomto unikátnom veľkorozmernom exponáte.

Ilustračný obrázok k článku Toto ste o ňom vedeli? Prečítajte si zaujímavosti o vodnom mlyne z Vyšnej Jablonky
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk

Obytný dom s vodným mlynom, ktorý sa od roku 1977 nachádza v humenskom skanzene, pochádza z obce Vyšná Jablonka z obdobia prvej polovice 19. storočia.

„Zrubovú stavbu na kamennej podmurovke s valbovou šindľovou strechou tvorí predsieň s mlynicou, obytný priestor a z vonkajšej časti objektu mlynské vodné koleso s pohonom vrchnej vody. Tradične zariadená obytná časť s hlinenou dlážkou je upravená ílovým omazaním,“ uviedla Jana Fedičová z Vihorlatského múzea, ktorého skanzen je súčasťou.

Ako priblížila ďalej, medzi prezentovaným bytovým zariadením vyniká starobylá ručne zhotovená svadobná drevená truhlica s celoplošným bohatým ornamentom geometrického archaického solárneho motívu.

Druhú časť objektu tvorí predsieň s mlynicou. „Veľký drevený mechanizmus mlyna s násypníkom s jedným stabilným a jedným rotujúcim kameňom vypĺňa celý priestor mlynice. Vnútornú časť mlynského zariadenia (mlynicu) spája s vonkajším vodným kolesom hriadeľ a ozubené koleso, ktoré slúžili ako prevodovka. Mlynské kamene prostredníctvom hriadele a ozubených koliesok otáčalo vonkajšie mlynské koleso, na ktoré padala voda z výšky. Voda ku kolesu sa privádzala náhonom a žľabom,“ ozrejmila Fedičová.

Doplnila, že celá sústava mlynského zloženia starobylého vodného mlyna bola opatrená stavidlami pre reguláciu množstva vody a prípadné odstavenie kolesa.

„Prezentovaný mlynský mechanizmus vodného mlyna na otáčanie veľkorozmerných mlynských kameňov (žarnovov) vo Vihorlatskom múzeu je unikátnou ukážkou dômyselného technického využitia prírodnej sily a dodnes je príkladom významného medzníka v dejinách mlynskej výroby,“ dodala J. Fedičová.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Mlynica v humenskom skanzene: Pozrite si ju zblízka
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM