Zo Slovenska

TOTO sú 4 kroky, ako bude prebiehať testovanie: Čo si musíte doniesť?

Priebeh testu v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 bude pozostávať zo štyroch krokov.

Ilustračný obrázok k článku TOTO sú 4 kroky, ako bude prebiehať testovanie: Čo si musíte doniesť?
Zdroj: TASR/František Iván

Pred nami je víkendové plošné testovanie a mnohí sa obávajú, ako to bude prebiehať. Najskôr sa občan preukáže občianskym preukazom, takže tento doklad so sebou musíte mať!

Potom sa absolvuje samotný test, odtiaľ sa presunie do čakárne a napokon si prevezme certifikát s výsledkom. Informuje o tom web somzodpovedny.sk.

Pred odberným miestom je potrebné udržiavať dvojmetrové rozostupy. Vstup na miesto odberu by mal regulovať príslušník polície.

  1. Občan sa po vstupe na odberné miesto najskôr preukáže občianskym preukazom. Pracovník vyplní formulár potrebný na registráciu a odovzdá mu registračné číslo.
  2. Po príchode k zdravotníckemu pracovníkovi dostane vreckovku a pôjde sa vysmrkať i odkašľať. Po dezinfekcii rúk si odkryje nos i ústa a zdravotník vykoná jemnou tyčinkou výter z nosohltanu.
  3. Po uskutočnení testu si nasadí rúško a bude nasmerovaný do vyhradeného a vydezinfikovaného priestoru, kde niekoľko minút počká na výsledok testu.
  4. Potom ho zdravotnícky pracovník na základe identifikačného čísla zavolá a vypíše certifikát s výsledkom testu. V zatvorenej obálke má mať s certifikátom zároveň informácie, čo robiť v prípade negatívneho a pozitívneho výsledku.

Prvé kolo celoplošného testovania sa má uskutočniť cez víkend (31.10 – 1.11.) od 7.00 do 22.00 h.

10-dňová izolácia

V prípade pozitívneho výsledku testu v rámci plošného testovania na ochorenie COVID-19 platí povinná 10-dňová karanténa. Izoláciu možno stráviť v domácom prostredí, karanténnom ubytovacom zariadení alebo v inom vhodnom ubytovaní.

V prípade domáceho prostredia sa karanténa vzťahuje aj na osoby žijúce v spoločnej domácnosti.

„Izolácia sa ukončuje po desiatich dňoch v prípade, že sa nevyskytli klinické príznaky v posledných troch dňoch. Ak sa v priebehu izolácie objaví horúčka, alebo príznaky respiračnej infekcie, osoba je povinná kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup,“ vysvetľujú hygienici.

Pozitívne testovaný má o výsledku informovať svojho lekára, a to telefonicky, mailom alebo SMS správou. Dôležité je tiež sledovať príznaky typické pre ochorenie COVID-19.

Ide napríklad o kašeľ, dýchavičnosť, horúčku, stratu chuti alebo čuchu. V prípade objavenia sa príznakov respiračnej infekcie musí kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup.

Potrebné je tiež denné meranie a zaznamenávanie si telesnej teploty, dodržiavanie prísnej hygieny rúk a nosenie rúška. Zakázané je stretávať sa s inými osobami, okrem osôb v spoločnej domácnosti, alebo objekte určenom na izoláciu.

V prípade poskytnutia nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti v mieste izolácie alebo ústavnom zdravotníckom zariadení musí osoba bezodkladne informovať o svojom prenosnom ochorení.

Izolácia v domácom prostredí alebo v karanténnom ubytovacom zariadení sa nevzťahuje na čas spojený s nevyhnutným poskytnutím zdravotnej starostlivosti, alebo za účelom odberu biologického materiálu na mobilnom odberovom mieste.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM