Správy Regióny

Toto sú návrhy Ružinovčanov, ako by zmenili okolie Štrkoveckého jazera

Obyvatelia Ružinova navrhujú vybudovanie KulturParku, vytvorenie funkcie záhradníka aj lepšie prechody pre peších a cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Toto sú návrhy Ružinovčanov, ako by zmenili okolie Štrkoveckého jazera
9
Galéria
Zdroj: TASR

Vybudovanie KulturParku najmä pre aktivity mladých či nová nízka ekologická budova, ktorá by mala posilniť priehľady na bratislavské Štrkovecké jazero. Ale aj vytvorenie funkcie správcu okolia jazera a záhradníka, zonácia brehov jazera, lepšie prechody pre peších a cyklistov či riešenie problému s parkovaním a nedostatočnou vybavenosťou. Aj to sú návrhy obyvateľov k pripravovaným trom územným plánom zón (ÚPZ) na Štrkovci.

Návrhy Ružinovčanov

„Bol to prvý z dvoch workshopov občanov a architektov, ktorí spracovávajú pre mestskú časť Územný plán zóny Štrkovec. Výsledkom je 59 návrhov občanov, z ktorých väčšina bude zapracovaná,“ uviedol spracovateľ ÚPZ Branislav Kaliský. Myslí si, že podobné interaktívne workshopy by mali byť štandardom pri riešení akéhokoľvek územia. Ľudia, ktorí v lokalite žijú, vidia podľa neho problémy z iného uhla a pritom ich vedia zadefinovať oveľa viac a omnoho presnejšie.

„Veľmi zaujímavé bolo zistenie, že ľudia si napríklad neželajú v tomto území rybárov,“ priblížil Kaliský. Skonštatoval, že ako riešitelia návrhu chcú ale nájsť priestor pre všetkých užívateľov. „Určite by pomohla zonácia jednotlivých brehov podľa ich funkčného využitia, rovnako ako rozdelenie a regulácia týchto činností podľa ročných období alebo jednotlivých mesiacov v roku,“ podotkol Kaliský.

Prechod cez Ružinovskú ulicu

Riešiť bude potrebné tiež problematický prechod peších a cyklistov od Štrkovca cez Ružinovskú ulicu k jednému z polyfunkčných objektov, kde obyvatelia navrhujú nadchod alebo široký prechod s rýchlosťou obmedzenou na 20 km/hod.

Privítali by tiež parkovú úpravu pre mladých a pre kultúru, prípadne presunúť do tejto časti amfiteáter z areálu Radosť. „Zaujímavou myšlienkou bolo vytvoriť funkciu správcu parku, okolia jazera a záhradníka, ktorý sa bude starať len o túto lokalitu,“ doplnil Kaliský.

Mestská časť má v súčasnosti schválené dva územné plány zón (ÚPZ): Trnávka, Krajná – Bočná a druhým je Trnávka – stred, kde samospráva obstaráva zmeny a doplnky. Okrem toho obstaráva desať územných plánov zón. Zároveň má vyhlásené dve stavebné uzávery, a to pre územie Bajkalská-roh a lokalitu Ostredky. Tretia stavebná uzávera zatiaľ vyhlásená nebola. „Voči územnému rozhodnutiu o stavebnej uzávere Štrkovecké jazero podali odvolanie dvaja účastníci konania,“ povedala ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM