ELA Magazín

Toto VIDEO baví svet: 10-ročný chlapec PORAZIL svetového majstra v šachu!

Doslova šachovú senzáciu vyvolal iba 10-ročný talentovaný chlapec, ktorého miestni v Brazílii prezývajú „šachový Messi“.

Ilustračný obrázok k článku Toto VIDEO baví svet: 10-ročný chlapec PORAZIL svetového majstra v šachu!
Zdroj: Twitter.com/Chess.com en Espanol

Na víťazstvo mu stačilo iba 48 ťahov a hneď o ňom hovorí celý svet!. Na on-line turnaji Bullet Brawl, ktorý sa každoročne koná za účasti šachových majstrov z celého sveta, hral malý Oro proti svojmu obľúbencovi Carlsenovi.

Aj napriek náročnosti bleskovej partie sa mladíkovi podarilo využiť súperove chyby a získať historické víťazstvo, informuje Buenos Aires Herald. Jeho víťazstvo je natočené na VIDEU.

Naučil sa z videí

Hoci Oro súťaž nevyhral, ​​jeho vystúpenie uchvátilo celý svet. Celkovým víťazom sa stal americký majster Hikaru Nakamura. Oro skončil na 21. mieste zo 156 hráčov s celkovým počtom 108 bodov, čo je na niekoho takého mladého neuveriteľný úspech, píše web Buenos Aires Times.

Prvýkrát sa k šachu dostal pred necelými štyrmi rokmi, počas pandémie covidu. Podľa svojich slov sa hre naučil vďaka sledovaniu videí na platforme YouTube.

Otec mu ukázal malú šachovnicu a vďaka videám sa potom chlapec pre šach nadchol. „Jeho otec ma kontaktoval v septembri roku 2020 a Faustino sa zúčastnil prvej lekcie. Vtedy mu bolo iba šesť rokov,“ vysvetlil tréner.

Súper pre majstrov?

Pozornosť na seba Oro upútal aj na minuloročných majstrovstvách sveta v šachu. Vyhral tri partie, vrátane jednej proti veľmajstrovi, pričom v dvoch ďalších dosiahol remízu.

Tým preukázal schopnosť hrať proti oveľa skúsenejším súperom. Aj napriek Orovu nízky vek je jeho potenciál zrejmý. Jeho schopnosti sú už teraz porovnateľné s inými svetovými veľmajstrami, v niektorých prípadoch ich dokonca prevyšujú.

S pravdepodobným umiestnením vo svetovom rebríčku, ktoré už má takmer isté, sa z tohto dieťaťa stáva pre všetkých nebezpečný súper.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM