Webnoviny - Svet

TOURNIGAN ENERGY: Greenpeace manipuluje

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 2. marca (WEBNOVINY) – Spoločnosť Greenpeace šíri poplašné správy a tak zastrašuje verejnosť, v pondelok nepravdivo informovala o aktivitách spoločnosti Tournigan Energy Ltd. na Slovensku. Píše sa to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol riaditeľ dcérskej spoločnosti Ludovika Energy Boris Bartalský. Greenpeace podľa nich vo svojej pondelkovej správe o začatí ťažby uránu pri Košiciach cielene manipuluje oficiálne publikované informácie a selektívne podsúva pozmenené fakty. „Informácia z oficiálnej tlačovej správy Greenpeace o tom, že Tournigan Energy Ltd. plánuje na prelome rokov 2010 a 2011 proces povoľovania ťažby, nie je pravdivá. Povoľovaciemu procesu na dobývanie nerastov predchádza štúdia posúdenia vplyvov na životné prostredie (EIA), ktorej vyhotovenie trvá minimálne dva roky. Spoločnosť Ludovika Energy k začatiu EIA doposiaľ nepristúpila aj preto, že geologický prieskum nebol doteraz ukončený,“ tvrdí Bartalský.

Spoločnosť tvrdí, že citované informácie zo stránky Tournigan Energy Ltd. Greenpeace zámerne prekrúca – plán spoločnosti začať tzv. permitting discussion na konci tohto roka interpretuje ako povoľovací proces na ťažbu. „Skutočnosť je však taká, že koncom roka 2010 by mali byť po prvýkrát k dispozícii prvé relevantné informácie o ložisku uránovej rudy v lokalite Kurišková, ktoré vzídu z predbežnej štúdie uskutočniteľnosti. Ako už Tournigan Energy Ltd. informovala na jeseň roku 2009, pokiaľ bude štúdia dokončená podľa plánu, poskytne prvé podklady, na základe ktorých možno otvoriť zodpovednú celospoločenskú diskusiu (permitting discussion) o tom, či, ako a za akých podmienok je možné využiť ložisko pre potreby slovenskej energetiky,“ píše Bartalský. Ten tvrdí, že podnety z diskusie firma zapracuje do štúdie uskutočniteľnosti a následnej bankovej štúdie, ktorá posúdi ekonomiku projektu. Následne môžu iniciovať štúdiu posúdenia vplyvov na životné prostredie a v prípade pozitívneho výsledku začať povoľovací proces.

Greenpeace sa v stanovisku odvoláva na správu kanadskej spoločnosti Tournigan Energy Ltd. z februára 2010 o stave svojho projektu plánovanej ťažby uránu v lokalite Kuriškova/Jahodná. Tvrdí, že v druhej polovici roku 2010 by mal odštartovať proces povoľovania ťažby uránu v lokalite Jahodná nad Košicami. Podľa dokumentu, ktorý má Greenpeace k dispozícii, kanadská spoločnosť plánuje v druhej polovici tohto roka ukončiť predbežnú štúdiu uskutočniteľnosti uránového projektu a následne plánuje začať povoľovací proces samotnej ťažby nad Košicami.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM