Aktualizované Svet Zo zahraničia

Tragédia nevyčísliteľnej hodnoty: Katedrálu Notre-Dame pohltili plamene, FOTO

Rozsiahly požiar, ktorý zachvátil v pondelok gotickú katedrálu Notre-Dame v Paríži, sa rozšíril aj na jednu z jej dvoch hlavných veží nad priečelím. Informovala o tom vo večerných hodinách tlačová agentúra AP.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia nevyčísliteľnej hodnoty: Katedrálu Notre-Dame pohltili plamene, FOTO
101
Galéria
Zdroj: TASR

Plamene už predtým zničili štíhlu vežu nad krížením lodí a prenikli do interiéru. Podľa prítomného spravodajcu AP viditeľne horelo aj za vitrážou vysokého okna jednej z hlavných veží s plochým zakončením.

Parížska polícia uviedla, že hasiči zápasia s požiarom zvnútra i zvonka. Z budovy naďalej stúpal dym ožiarený plameňmi. Hovorca chrámu predtým uviedol, že okrem strešného krovu horí aj celé drevené zariadenie vnútrajška.

Na miesto udalosti už dorazil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý k nej pristupuje ako ku kríze celoštátneho významu.

S príslušnými predstaviteľmi sa stretol v priestoroch blízkej policajnej centrály.

Francúzsky úrad civilnej ochrany podľa AP vyhlásil, že na uhasenie požiaru sú používané „všetky prostriedky“ okrem lietadiel zhadzujúcich vodu. Tie sú podľa neho nevhodné vzhľadom na riziko zrútenia stavby.

V gotickej katedrále Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky v Európe, sa nachádzajú umelecké diela nevyčísliteľnej hodnoty. Zástupca parížskej starostky Anne Hidalgovej, Emmanuel Gregoire, vyhlásil, že napriek snahám o záchranu vnútorného vybavenia došlo ku „kolosálnej škode“. Samotná Hidalgová predtým opísala požiar ako „hroznú“ udalosť.

Príčina vypuknutia požiaru nie je známa, na streche katedrály však bolo viditeľné lešenie a spomínaná veža prechádzala rozsiahlou renováciou. Francúzske médiá citovali vyjadrenie parížskeho hasičského zboru, podľa ktorého požiar „potenciálne súvisí“ s renovačnými prácami.

Zdroj: YouTube.com
Katedrálu Notre-Dame pohltili plamene
101
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM