Aktualizované MAK Správy Zo zahraničia

TRAGÉDIA: Pád lietadla neprežilo 177 cestujúcich. Špekulácie o zostrelení! VIDEO

Lietadlo Boeing 737 Ukrajinských aerolínií z Teheránu do Kyjeva sa dostal do problémov krátko po vzlietnutí. Príčinou boli zrejme technické problémy.

Ilustračný obrázok k článku TRAGÉDIA: Pád lietadla neprežilo 177 cestujúcich. Špekulácie o zostrelení! VIDEO
20
Galéria
Zdroj: TASR

SPRÁVU AKTUALIZUJEME

Iránske pátracie tímy objavili jednu z čiernych skriniek havarovaného ukrajinského lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v iránskej metropole Teherán. Kyjev medzitým predbežne potvrdil, že haváriu nikto neprežil.

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany oznámila, že na palube boeingu sa nachádzalo 168 cestujúcich a deväť členov posádky.

Podľa správ iránskych médií sa jedna z tzv. čiernych skriniek – záznamník letových údajov z havarovaného Boeingu 737 – našla na mieste nehody neďaleko Teheránu. Zariadenie bolo odovzdané príslušným iránskym úradom, informovala agentúra TASS.

„Podľa predbežných údajov sú všetci cestujúci aj členovia posádky mŕtvi,“ napísal na Facebooku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tiež prosí obyvateľov, aby nešpekulovali o príčinách havárie. Naráža tak na niektoré informácie, že lietadlo bolo „nechtiac“ zostrelené.

Na miesto nehody prišiel aj ukrajinský konzul.

V súlade s nariadením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pracuje v Kyjeve operatívny štáb. Na odlet z Kyjeva je pripravené aj lietadlo, ktoré by malo na Ukrajinu prepraviť telá obetí; čaká sa len na súhlas iránskych úradov.

Obete tragédie

Ukrajinská ambasáda v Teheráne podľa neho preveruje okolnosti tragédie i zoznamy obetí, napísala agentúra AFP. Medzi obeťami stredajšej havárie ukrajinského lietadla Boeing 737 v Iráne by nemali byť občania Slovenskej republiky. Potvrdilo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„Z informácií, ktoré máme k dispozícii, nevyplýva, že by medzi obeťami leteckej tragédie mali byť občania SR. V tejto súvislosti sa na nás zatiaľ neobrátil so žiadosťou o konzulárnu asistenciu žiadny občan SR,“ povedal riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga. Rezort slovenskej diplomacie je podľa jeho slov v kontakte s príslušnými úradmi.

Takmer všetky obete stredajšej havárie ukrajinského lietadla boli občanmi iných štátov ako Ukrajiny. Informoval o tom spravodajský portál Ukrajina 24/7. Podľa tohto zdroja lietadlom spoločnosti Ukraine International Airlines cestovali dvaja Ukrajinci a asi 13 členov posádky bolo tiež z Ukrajiny. Medzi cestujúcimi bolo 71 iránskych občanov, 73 Kanaďanov, osem Švédov, šesť Afgancov, štyria Nemci a traja Briti.

Agentúra RIA Novosti zasa informovala, že podľa šéfa iránskeho úradu pre mimoriadne udalosti v dôsledku leteckej katastrofy zahynulo 147 iránskych občanov a 32 cudzincov.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v dohľadnom čase zverejní oficiálny zoznam obetí leteckého nešťastia, pričom bude vychádzať z informácií, ktoré na mieste tragédie zistia zamestnanci ukrajinského konzulátu v Teheráne.

Čo sa stalo:

Krátko po štarte z letiska v iránskej metropole Teherán sa v stredu zrútilo ukrajinské dopravné lietadlo typu Boeing 737 so 180 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na iránske médiá.

„Je očividne nemožné, aby boli cestujúci z linky PS-752 "nažive“, citovala nemenovaného predstaviteľa iránskeho Červeného polmesiaca agentúra ISNA.

Lietadlo typu Boeing 737–800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Podľa internetovej stránky Flightradar24 stroj odštartoval z Teheránu o 03.42 h SEČ. Posledné údaje z jeho paluby zaznamenalo riadenie letovej prevádzky o 03.44 h SEČ.

Zákaz preletov

Na mieste nešťastia, ku ktorému došlo v juhozápadnej časti Teheránu, zasahuje najmenej desať vozidiel rýchlej zdravotníckej pomoci. K miestu havárie bol vyslaný aj tím vyšetrovateľov.

Iránska tlačová agentúra Fars uviedla, že príčinou havárie lietadla boli pravdepodobne technické problémy.

Na čo zareagovali viacerí odborníci, že tak skoro po páde nie je možné určiť, čo bolo dôvodom pádu. Objavili sa aj špekulácie, že došlo k zostreleniu "nesprávneho"li­etadla.

Podľa iránskych zdrojov mohol haváriu spôsobiť požiar jedného z motorov. Lietadlo prešlo pred dvoma dňami plánovanou technickou kontrolou. Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovala letecká spoločnosť Ukraine International Airlines (UIA), ktorá prevádzkovala lietadlo Boeing 737–800. Lietadlo bolo vyrobené v roku 2016 a spoločnosť UIA ho kúpila priamo od výrobcu.

Agentúra Ukrinform medzičasom informovala, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dôsledku havárie ukrajinského lietadla v Iráne nariadil preveriť technický stav všetkých civilných lietadiel na Ukrajine.

Ukrajinské veľvyslanectvo v Teheráne vo svojom oznámení na sociálnej sieti Facebook uviedlo, že teroristický útok ako príčinu havárie vylučuje.

Americký letecký úrad medzitým zakázal prelety nad Irakom, Iránom, Ománskym zálivom a vodami medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Ako uviedol Guardian, ide o reakciu na iránske raketové útoky na amerických vojakov v Iraku.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM