Barbara Dallosová Krimi

Tragédia v Nízkych Tatrách: Na lyžiarov sa spustila lavína, mladík (†23) neprežil

Vrtuľník vzlietnuť nemohol, záchranári museli do žľabu nalyžovať. Napriek ich veľkej snahe život mladého lyžiara v horách vyhasol.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v Nízkych Tatrách: Na lyžiarov sa spustila lavína, mladík (†23) neprežil
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Horská záchranná služba (HZS) opisuje zásah so smutným koncom. Dvoch lyžiarov slovenskej národnosti strhla v Školskom žľabe lavína, pričom jedného z nich zasypala. Druhý lyžiar, ktorý udalosť oznámil, zostal na povrchu lavíny s vážnym poranením nohy a nemohol začať s vyhľadávaním zasypaného kamaráta.

Záchranári sa rýchlo zmobilizovali. Na miesto vyrazili záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry vrátane psovoda a zároveň príslušník strediska lavínovej prevencie.

,,O súčinnosť bola tiež požiadaná posádka VZZS, no vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé letové podmienky vrtuľník nevzlietol. Záchranári nalyžovali do žľabu, kde pes označil miesto zasypania. Po vykopaní zasypaného zahájili horskí záchranári okamžitú resuscitáciu v kombinácii s medikamentóznou liečbou, no napriek veľkej snahe sa muža zachrániť nepodarilo," opisuje HZS.

Druhého lyžiara (27) ošetrili na mieste a za pomoci lanovej techniky v dĺžke skoro 300 metrov ho vytiahli zo žľabu na zjazdovku. Odtiaľ ho transportoval snežnž skúter a odovzdal posádke, ktorá ho previezla do nemocnice.

,,Rovnako sú za pomoci lanovej techniky, saní a snežného skútra transportované telesné pozostatky nebohého 23-ročného muža, ktoré budú odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom PZ SR. Záchrannej akcie sa zúčastnilo 16 horských záchranárov z Nízkych a Západných Tatier a zároveň záchranári zo Strediska lavínovej prevencie," dodáva na záver tragickej udalosti HZS.

Horskí záchranári zároveň dvíhajú varovný prst nad návštevníkmi hôr a zdôrazňujú, že ani prvý stupeň lavínového nebezpečenstva treba brať vážne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM