Anton Hrachovský Krimi

Tragická bilancia spod Tatier rastie: Tentokrát je obeťou mladý poľský turista

Vo Vysokých Tatrách vyhasol ďalší ľudský život. Horská záchranná služba informovala o páde turistu.

Ilustračný obrázok k článku Tragická bilancia spod Tatier rastie: Tentokrát je obeťou mladý poľský turista
Zdroj: TASR

Horská záchranná služba (HZS) informovala, že v utorok 26. decembra v skorých ranných hodinách prijalo Operačné stredisko tiesňového volania prostredníctvom kolegov z poľského TOPR-u hlásenie o páde turistu počas výstupu Malou Studenou dolinou, v oblasti Veľkého Hangu.

Mimoriadne tragické sviatky

Oznamovateľ nemal so svojím kamarátom vizuálny ani zvukový kontakt. Spadnutého muža sa podarilo nájsť približne po hodine od pádu. Na miesto medzitým vyslali aj posádku VZZS ATE, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu dvoch záchranárov HZS. Vážne zraneného 25–ročného muža z terénu evakuovali a letecky transportovali na heliport do Starého Smokovca, kde sa ho ujal lekár VZZS. Napriek maximálnemu úsiliu všetkých zúčastnených záchranárov poľský turista svojím zraneniam podľahol.

Tieto sviatky majú v slovenských veľhorách zatiaľ mimoriadne tragický priebeh. V pondelok (25.12.) tu zahynuli ďalšie dve ženy, mladý poľský turista je tak treťou obeťou.

Záchranárska výzva

HZS upozorňuje turistov, že v horách sú aktuálne veľmi nepriaznivé podmienky, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a skialpinizmus. Terén je po oteplení a následnom poklese teplôt zľadovatený. „Týmto apelujeme na nevyhnutnosť zimného výstroja a výzbroje,“ informovali horskí záchranári.

Počas stredy (27. 12.) sa na hrebeňoch Tatier ojedinele očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 135 – 160 kilometrov za hodinu. „Prosíme všetkých návštevníkov, aby za takýchto podmienok zvážili pohyb v horských oblastiach,“ uviedla HZS na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM