Rôzne Zo Slovenska

Trápi vás hmotnosť? Podľa odborníkov sú na tom Slováci s kilami veľmi zle

Situácia s nadváhou a obezitou je podľa odborníkov na Slovensku, tak ako aj v európskych krajinách, alarmujúca. Diéty, nadváha a obezita sú boj. Ako ho vyhrať?

Ilustračný obrázok k článku Trápi vás hmotnosť? Podľa odborníkov sú na tom Slováci s kilami veľmi zle
Zdroj: TASR

„Slováci sú na tom veľmi zle. Sú na tom podstatne horšie ako okolitá Európa. Sedem z desiatich mužov má nadhmotnosť a obezitu, šesť z desiatich žien má nadhmotnosť a obezitu,“ hovorí Ľubomíra Fábryová, predsedníčka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti (OS SDS).

Problémy s hmotnosťou tak má 60 percent slovenskej dospelej populácie v produktívnom veku. Kritériá pre obezitu spĺňa podľa jej slov 25 percent dospelých mužov a žien a asi jedno percento dospelej populácie patrí do kategórie ťažkej obezity. Problém sa týka aj detí. Ako upozornila Fábryová, obezita v detskom a adolescentnom veku narastá. Obezita pritom významne skracuje dĺžku života a je spojená s vyššou úmrtnosťou oproti osobám s normálnou hmotnosťou.

Obezita je choroba

Obezita je často vnímaná ako otázka životného štýlu a nie chronické ochorenie, ktoré treba zavčasu liečiť. Kým zdraví jedinci potrebujú preventívne a vzdelávacie programy, aby dokázali zmeniť svoj životný štýl, u ľudí s nadváhou a obezitou iba zmena životného štýlu nestačí, upozorňuje Barbara Ukropcová, vedúca Pracovnej skupiny pre cvičenie a fyzickú aktivitu v liečbe obezity pri OS SDS.

Základom riešenia obezity sú režimové a diétne opatrenia, ako aj behaviorálna liečba. Pokiaľ má však obézny človek aj cukrovku či vysoký krvný tlak, využíva sa aj farmakologická liečba, priblížila Fábryová.

Slovenským pacientom je od tohto roku k dispozícii aj nová kombinačná antiobezitická liečba s účinnými látkami naltrexon-bupropión.

U niektorých pacientov je tiež možnosť chirurgického riešenia. Bariatricko-metabolickou chirurgiou sa zaoberajú odborníci v trnavskej fakultnej nemocnici.

Globálny problém

Na problematiku obezity upozornia aj 14. Slovenské obezitologické dni, ktoré budú 4. a 5. novembra v Trnave. Medzinárodné podujatie, ktoré sa koná pod záštitou prezidenta Andreja Kisku, ponúkne priestor pre odborníkov venujúcich sa obezite ako obezitológovia, diabetológovia, kardiológovia, pediatri či vedci.

Obezita a nadhmotnosť sú globálnym problémom. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpelo v roku 2014 vyše 1,9 miliardy dospelých nadhmotnosťou a ďalších 600 miliónov obezitou. Od roku 1975 do roku 2014 sa tak výskyt obezity zdvojnásobil.

Ilustračné foto, TASR

Obezita
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM