Webnoviny - Svet

Trestné oznámenie na Ivana Mikloša bolo rozšírené

WEBNOVINY.SK

Ivan Mikloš Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Trestné oznámenie na ministra financií Ivana Mikloša v súvislosti s auditom na Najvyššom súde SR bolo rozšírené a zároveň doplnené o ďalšie skutočnosti a dôkazy. „Pán Mikloš sa odborne úplne diskvalifikoval na funkciu ministra financií. Tak ako policajt podľa platnej ústavy nemôže uložiť poslancovi pokutu, ani úradník ministerstva nemôže pokutovať sudcu,“ vysvetlil predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Argumentuje, že Mikloš mu ako predsedovi najvyššieho súdu udelil pokutu, aj keď vedel, že ako sudca má imunitu.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka minulý týždeň objasnil, že Harabin ani najvyšší súd nepodali na Generálnej prokuratúre SR žiadne trestné oznámenie v súvislosti so snahou ministra financií urobiť vládny audit na najvyššom súde. „Podala to osoba zamestnaná na najvyššom súde, pokiaľ ja viem, nie je štatutárom najvyššieho súdu, takže to nemôžem pokladať ako trestné oznámenie najvyššieho súdu. A nie je tam podpísaný Harabin,“ konštatoval Trnka.

O trestnom oznámení informoval 10. augusta tlačový a informačný odbor NS SR. "Minister financií napriek vysvetľujúcemu listu predsedu Najvyššieho súdu SR verejne znevážil súd ako aj jeho predsedu Štefana Harabina tvrdením, že ten namiesto toho, aby zákonnosť chránil, šliape po nej. Minister sa tiež vyhrážal uložením pokuty NS SR a jeho predsedovi – sudcovi, hoci takýto postup nemá zákonné opodstatnenie,“ uvádzal v správe najvyšší súd s tým, že sudcovi môže uložiť sankciu iba súd v trestnom alebo disciplinárnom konaní. Ako ďalší dôvod podania uviedol NS SR to, že minister financií sa Harabinovi podľa NS SR verejne vyhrážal podaním trestného oznámenia pre jeho postoj.

Mikloš už tiež podpísal trestné oznámenie na predsedu Najvyššieho súdu SR pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Ministerstvo financií SR v stredu 18. augusta doručilo trestné oznámenie Prezídiu policajného zboru SR a Generálnej prokuratúre SR. Predseda NS SR tým, že opakovane neumožnil, resp. zabránil výkonu vládneho auditu Ministerstva financií SR, nesplnil podľa ministerstva povinnosť, ktorú mu ukladá zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite, z čoho vyplýva podozrenie, že svoju právomoc vykonáva spôsobom odporujúcim zákonu.

Harabin niekoľko týždňov odmieta kontrolu rezortu financií na Najvyššom súde SR. Najprv tvrdil, že kontrolórov nepustil na súd preto, lebo prišli v iný deň, než bol uvedený v poverení, i keď o zmenu termínu ich požiadal práve Najvyšší súd SR. Harabin vtedy hovoril, že keď prídu Miklošovi kontrolóri so správnym poverením, môžu kontrolovať. O pár dní neskôr Harabin vládny audit z ministerstva financií začal odmietať úplne, podľa neho právomoc kontrolovať NS SR má iba Najvyšší kontrolný úrad. Ministerstvo financií kontrolovalo efektívnosť a zákonnosť nakladania s peniazmi daňových poplatníkov na Najvyššom súde SR počas vlády Roberta Fica v rokoch 2007 a 2009. Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková vysvetlila, že na ÚS SR majú každý rok kontrolu aj z ministerstva financií, aj z NKÚ. Aj podľa ombudsmana Pavla Kandráča má ministerstvo financií právo kontrolovať hospodárenie Najvyššieho súdu SR. Minister financií Ivan Mikloš už podpísal pokuty pre inštitúciu Najvyššieho súdu vo výške 33-tisíc eur a tisíc eur pre predsedu súdu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM