Lucia Lauková Rôzne Zo Slovenska

Tribeč nevyhľadávajú len turisti: Čo robiť pri stretnutí s medveďom?

Tribeč je domovom mnohej lesnej zvery. Štátna ochrana prírody zaznamenala v posledných rokoch aj výskyt medveďa.

Ilustračný obrázok k článku Tribeč nevyhľadávajú len turisti: Čo robiť pri stretnutí s medveďom?
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V reportáži, ktorú odvysielala televízia JOJ, tvrdili cyklisti, že ich v lesoch Tribeča, konkrétne pri Klátovej Novej Vsi, prekvapila svorka vlkov. Pre istotu vyliezli na strom a počkali na príchod polície.

Stretnutie s vlkom

Mali by sa turisti v pohorí Tribeč obávať podobných stretov s obyvateľmi lesa? Spýtali sme sa správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie, či evidujú výskyt vlkov v pohorí Tribeč, ktoré zasahuje do okresov Nitra, Topoľčany, Partizánske a Zlaté Moravce.

„Vlky sa v pohorí Tribeč vyskytujú len nepravidelne a prevažne na krátky čas. Vysoké počty diviakov a jelenej zveri môžu byť pre vlkov dôvodom, prečo sa ich výskyt rozširuje. V tomto roku sme však výskyt vlka v pohorí Tribeč nezaznamenali,“ vysvetlil Radimír Siklienka, riaditeľ správy CHKO Ponitrie.

Útoku vlka by sa, ale turisti obávať nemali. „V doterajšej histórii Slovenska nebol zaregistrovaný útok vlka na človeka. Je to plaché zviera, ktoré sa človeka obáva,“ povedal riaditeľ CHKO Ponitrie.

Návrat medveďa

Okrem vlkov, však lesy Tribeča navštevuje aj naša najväčšia šelma, medveď. Potvrdil nám to aj riaditeľ CHKO Ponitrie, Radimír Siklienka. „Čo sa týka výskytu medveďa, v pohorí Tribeč zaznamenávame v posledných rokoch každú sezónu jeho sporadický výskyt,“ prezradil Radimír Siklienka.

Dajte o sebe vedieť

Ak predsa obľubujete zájsť hlboko do lesa, treba si byť vedomí toho, že viac ako vy je v ňom doma divá zver. Všeobecne sa odporúča na seba upozorniť. „Pri pohybe turistov v teréne odporúčame dať o sebe v pravidelných intervaloch vopred vedieť – rozhovorom, pískaním, zvonením cyklozvončeka a pod.. Dôležité je, aby o vás šelma vopred vedela z dostatočne veľkej vzdialenosti, v tom prípade sa stretu s človekom s najväčšou pravdepodobnosťou vyhne,“ hovorí riaditeľ CHKO Ponitrie.

Čo robiť a čo určite nie?

Najnebezpečnejšie situácie vznikajú pri strete medvedice s mladými, alebo zraneným živočíchom. „V žiadnom prípade sa nedotýkajte nájdených mláďat, miesto stretnutia je potrebné ihneď opustiť. Pri nebezpečnom priblížení sa odporúča ľahnúť si na brucho s nohami od seba a rukami si chrániť šiju a hlavu,“ odporúča Radimír Silienka.

„Ak sa medveď snaží človeka obrátiť, treba sa prekotúľať späť na brucho a chrániť si tak životne dôležité orgány, pomôcť môže aj vylezenie na dostatočne hrubý strom do výšky najmenej 4 – 5 metrov. Existuje tiež sprej proti medveďom. Jeho hlavnou zložkou je olej z červenej papriky, ktorý medveďa môže na istý čas odstaviť a poskytnúť vám dostatočný priestor na rýchle opustenie miesta stretnutia,“ radí riaditeľ CHKO Ponitrie.

Ako doplnil, jednoznačný návod neexistuje, medveď je živá šelma a nikdy nie je na 100 % isté ako zareaguje. „Stretnutiam s človekom sa však podobne ako vlk spravidla vyhýba,“ dodal na záver riaditeľ CHKO Ponintrie, Radimír Siklienka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM