Webnoviny - Svet

TRICHET: Grécko musí prijať dodatočné opatrenia

WEBNOVINY.SK

Jean-Claude Trichet Foto: SITA/AP

PARÍŽ 15. februára (WEBNOVINY) – Grécko musí prijať všetky potrebné opatrenia na vyriešenie svojho rozpočtového deficitu, pričom je potrebné sprísniť kontrolu hospodárskych ukazovateľov krajiny, vyhlásil v nedeľu prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Európske krajiny vyzývajú Grécko, aby prijalo dodatočné opatrenia a dokázalo, že jeho plán zotavenia verejných financií je životaschopný, povedal Trichet vo vysielaní francúzskej televíznej stanice LCI. Európska centrálna banka a Európska komisia sa minulý týždeň dohodli na spoločnom monitorovaní situácie v Grécku. Lídri Európskej únie (EÚ) však neoznámili, ako chcú prinútiť Grécko k plneniu potrebných opatrení. O situácii v Grécku budú v pondelok a utorok diskutovať ministri financií členských štátov EÚ.

„Potrebujeme nástroje, aby sme priamo na mieste dostali všetky potrebné informácie,“ povedal prezident ECB. Plnenie záväzkov od Grécka požaduje celá EÚ a nie iba jednotlivé krajiny, zdôraznil Trichet. Na otázku o situácii v krajinách ako Španielsko a Portugalsko Trichet uviedol, že jediná krajina, s ktorou majú členské štáty únie problém, je Grécko.

Grécko znepokojilo EÚ a finančné trhy po tom, čo krajina oznámila, že jej rozpočtový deficit za rok 2009 dosiahol 12,7 % hrubého domáceho produktu. Schodok prekročil viac ako štvornásobne strop Európskej únie, ktorá ho stanovuje na úrovni 3 % HDP a trojnásobne prekonal pôvodné údaje. Lídri EÚ sa minulý týždeň štvrtok dohodli na pláne finančnej pomoci Grécku s cieľom zabrániť prehĺbeniu krízy v 16-člennej eurozóne. Predstavitelia EÚ naznačili, že Grécko dostane pomoc vo forme dobrovoľných pôžičiek od členských krajín.

SITA/Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM