Webnoviny - Svet

Triumf Janku, ďalšie dve medaily Nórom

WEBNOVINY.SK

Carlo Janka Foto: AP Photo/Luca Bruno WHISTLER 23. februára (WEBNOVINY) – Víťazom obrovského slalomu na ZOH 2010 sa v kanadskom Whistleri stal úradujúci svetový šampión Carlo Janka s náskokom 39 stotín pred Nórom Kjetilom Jansrudom. Majster sveta v tejto disciplíne z roku 2007 Aksel Lund Svindal si vybojoval tretiu vancouverskú medailu a skompletizoval svoju zbierku (1. v super G, 2. v zjazde, 3. v obrovskom slalome), čím sa vyrovnal Američanovi Bodemu Millerovi. Ten nedokončil už 1. kolo.

Dvadsaťtriročný Janka viedol aj po 1. kole a na zisk zlata, štvrtého v tejto disciplíne pre Švajčiarsko v histórii ZOH, mu stačil aj tretí najlepší čas v druhom. Pred ním obrovský slalom pod piatimi kruhmi vyhrali Roger Staub v roku 1960, Heini Memmi o 16 rokov neskôr a Max Julen v roku 1984. Dvadsať­štyriročný Jansrud sa na striebornú pozíciu prepracoval skvelou druhou jazdou, po 1. kole bol až jedenásty so stratou 80 stotín na Janku. Druhé kolo nevyšlo Rakúšanom, ktorí ani vo štvrtej disciplíne na vancouverských hrách nezískali medailu a v poradí Marcel Hirscher, Romed Baumann a obhajca zlata z Turína Benjamin Raich skončili na 4. až 6. mieste.

Preteky ešte pokračujú, ale vzhľadom na veľké výkonnostné rozdiely medzi slalomármi je málo pravdepodobné, že dôjde k zmenám na popredných priečkach. V štartovej listine 2. kola figurovalo 89 lyžiarov, ako päťdesiaty sa na trať vydá slovenský reprezentant Jaroslav Babušiak, ktorý po 1. kole strácal 4,95 sekundy.

Výsledky:

Muži – obrovský slalom (predbežné poradie): 1. Carlo Janka (Švajč.) 2:37,83 min, 2. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,39 s, 3. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,61, 4. Marcel Hirscher (Rak.) +0,67, 5. Romed Baumann (Rak.) +0,97, 6. Benjamin Raich (Rak.) +1,00.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM