Monika Hanigovská Regióny

Trnava kedysi a dnes: Tie zmeny na FOTKÁCH vidno už na prvý pohľad!

Pokrok a moderná doba priniesli súčasný vzhľad nášho mesta. Ako však vyzerala Trnava pred desiatkami rokov? Prinášame vám interesantné fotoporovnania.

Ilustračný obrázok k článku Trnava kedysi a dnes: Tie zmeny na FOTKÁCH vidno už na prvý pohľad!
11
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Zaspomínajte si s nami na časy dávno minulé. Konkrétne na to, ako vyzeralo naše mesto pred niekoľkými desiatkami rokov. Pozrite si zábery, ktoré určite zaujmú oči nejedného obyvateľa Trnavy.

Medzi takéto zábery sme zaradili dokonca aj pohľadnicu z roku 1919. Táto snímka poodhaľuje, ako centrum nášho mesta vyzeralo v uvedenej dobe a čo všetko sa odvtedy v danej lokalite zmenilo.

Neexistujúce stavby

Spomínaná pohľadnica z roku 1919 napríklad zobrazuje dva objekty, ktoré však už v súčasnosti v Trnave nenájdeme. Môžete ich vidieť na pravej strane znázornenej maľby. Jedným z nich bol pôvodný poschodový dom na dnešnej Hviezdoslavovej ulici so šiestimi oknami, v ktorom údajne zomrel kráľ Ľudovít z Anjou v roku 1382. Dochované verzie jeho posledného výdychu sa však rozchádzajú.

V roku 1866 periodikum Hazánk es kulfold vo svojom článku totižto zverejnilo obraz renesančného domu č. 282 na spomínanej ulici s textom, že panovník zomrel v tomto dome. Avšak druhá verzia rozpráva o tom, že Ľudovít I. skonal v susednom dome č. 281. Polemiky o presnom mieste jeho smrti sa tak vedú dodnes. Na mieste renesančného domu však dnes nájdeme vybudovaný polyfunkčný objekt s názvom U Kráľa Ľudovíta.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Druhým dnes už neexistujúcim objektom, ktorý znázorňuje dobová pohľadnica, je rozľahlý dom. Stál na mieste dnešnej pošty do roku 1949. Malebná scenéria ďalej poukazuje aj na obchody tej doby. Pohľadnica nám poodhaľuje, ako vyzerali z vonkajšej strany jednotlivé prevádzky.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Pohľad na známu ulicu

Obľúbená lokalita v centre nášho mesta, dnešná Hlavná ulica, prešla oproti jej podobám z minulosti, tiež výraznými zmenami. Niektoré zaznamenávajú aj snímky z tejto lokality, ktoré tiež môžete nájsť v našej priloženej fotogalérii. Pochádzajú z roku 1975 a tiež roku 1988. V tom čase sme spomínanú lokalitu poznali pod názvom ulica Februárového víťazstva.

Zdroj: TASR

Aj pomerne nedávne fotografie – pochádzajúce z 30. septembra 1996 – môžu viacerým navodiť nostalgiu. Zobrazujú fontánu a pôvodné lavičky na Trojičnom námestí, ktoré už mesto nahradilo modernejším mestským mobiliárom. Ten nájdeme dnes aj pri samotnej mestskej veži.

Ako vidieť, na snímke v pozadí vyčnieva aj samotná dominanta nášho mesta – mestská veža, ale ešte bez tzv. ilúzie kvádrovania na nárožiach, ktoré môžeme obdivovať pri terajších prechádzkach.

Zábery si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Ak máte aj vy zaujímavé fotografie či informácie z Trnavy, s ktorými by ste sa chceli podeliť, neváhajte nás kontaktovať. Svoje príbehy, zábery, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu trnava@global24.sk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Fotoporovnania z Trnavy: Lokality nášho mesta kedysi a dnes, to treba vidieť
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM