Monika Hanigovská Kultúra Zo Slovenska

Trnava už zaujala mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?

Trnava zlákala už nejedného režiséra. Mesto sa tak môže pochváliť viacerými lokalitami, kde sa točili známe filmové diela.

Ilustračný obrázok k článku Trnava  už zaujala mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?
Zdroj: TASR

Trnava sa môže pochváliť miestami, kde sa nakrúcali najnovšie filmové diela aj tie už takpovediac klasické. Vybrali sme z nich hneď niekoľko filmových lahôdok, pri ktorých vám môže podskočiť srdce. Prečítajte si, aj aké filmy, či scény boli natočené v malom Ríme, spomeniete si ešte na ne?

Agava aj s Milanom Lasicom

Dramatická slovenská snímka z roku 2016 rozpráva ľúbostný príbeh nešťastnej lásky odohrávajúci sa v období ideologického uvoľnenia medzi 2. svetovou vojnou a nástupom komunistického režimu. Časť filmu od Ondreja Šulaja, v ktorom si zahrali známe herecké mená ako napríklad Milan Kňažko, Milan Lasica, Diana Mórová, Katarína Šafaříková, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, či Miroslav Noga, sa nakrúcala aj v Trnave. Už na začiatku snímky môžeme vidieť napríklad Milana Lasicu, ako sa na drožke prechádza po Námestí sv. Mikuláša. Vychutnať si tak môžete scénu, kde vidieť okolie námestia a súčasne aj počuť vyzváňanie zvonov neďalekej baziliky. Film však zobrazuje aj scénu pred františkánskym kostolom sv. Jakuba a niekoľkokrát sa divákovi predstaví i známa Kapitulská ulica.

Rozprávka vyčarovala trhy

Trnavské Námestie sv. Mikuláša sa tiež zapáčilo aj filmárom z rozprávky Zázračný nos (2016). Časť jej deja sa odohráva totiž na trhu a práve na tomto mieste sa vybudovalo akési živé dobové trhovisko. To sa stalo prehliadkou zaujímavých kostýmov, obchodníkov, či zvierat. A práve takúto pestrú scénu môžeme zočiť počas sledovania spomínanej rozprávky.

Trnavčania však v tejto konkrétnej snímke poľahky spozorujú aj naše typické Súsošie sv. Jozefa z roku 1731, Arcibiskupský palác, či časť okolitých domov. Scénu „premeneného“ trnavského námestia si tak môžu diváci vo filme vychutnať v časovom rozmedzí vyše piatich minút.

Zdroj: TASR

Filmy nielen pre pamätníkov

Máme tu však niečo aj pre filmových pamätníkov, či milovníkov histórie. Film Štvorylka (1955) od režiséra Jozefa Medveďa a kameramana Karola Kršku, ktorý ponúka akýsi ironický pohľad na malomeštiacke časy pred prvou svetovou vojnou, sa totiž nakrúcal aj v našom malom Ríme. Kapitulská ulica sa tak stala na niekoľko mesiacov filmárskou kulisou. V nakrútenom diele tak môžeme uvidieť nielen prekrásne kostými účinkujúcich, výborné herecké výkony, ale aj túto obľúbenú trnavskú ulicu.

Ďalším zaujímavým faktom je, že práve spomínanú ulicu nechal štáb pre samotný film vymaľovať, taktiež na ulici osadili plynové lampy a nechali zmeniť nápisy miestnych prevádzok tak, aby vyhovovali deju. V Štvorylke si zahrali aj Trnavčania.

Dóm sv. Mikuláša, Olahov seminár, zeleň na Námestí sv. Mikuláša, či samotný exteriér spomínaného dómu zachytáva snímka s názvom Jeden deň pre starú paniu (1966). Trnavu si však môžete vychutnať aj vo filme Ružové sny (1977). Ten divákovi predkladá príbeh o bláznivom sympatickom poštárovi, ktorý sa zamiluje do krásnej Rómky. Vo filme sa účinkujúci ocitnú v známom Kamennom mlyne, na Hlavnej ulici ale aj v legendárnej reštaurácii Krym.

Ikonický film s názvom Posledná bosorka (1956) od Vladimír Bahna patrí azda medzi najvýraznejšie snímky, ktoré odkazujú na naše mesto. Samotný dej totiž poukazuje vizuálne na Trnavu v 18. storočí. Pre film sú preto príznačné kulisy, ktoré vykresľujú naše mesto v minulosti a dodávajú mu akýsi punc zaujímavosti.

Trnava sa ďalej mihne napríklad aj vo filmoch ako Drevená dedina (1954), Čisté ruky (1963), Námestie svätej Alžbety (1965) ale aj napríklad v snímke Lampáš malého plavčíka (1984).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM