Rôzne Zo Slovenska

Trnavskí študenti mieria do Londýna: S úsporným vozidlom zabojujú v silnej konkurencii

Študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej (SPŠD) v Trnave sú už pripravení na svoje tretí štart na Shell Eco-marathone v Londýne.

Zdroj: Dnes24.sk

Na medzinárodné preteky sa vracajú s upraveným úsporným vozidlom, ktoré má inštalovaný nový motor. Chcú ním dosiahnuť ešte lepší čas ako vlani, keď na 1 kilowatthodinu prešlo 158 kilometrov. Jeho vodičkou bude študentka prvého ročníka automobilového odboru Nela Štefanovičová. Auto v pondelok predstavili verejnosti na Trojičnom námestí.

Okrem Trnavčanov budú vo svojich kategóriách v Londýne od 1. do 5. júla Slovensko reprezentovať aj študenti zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity a Strojníckej fakulty Technickej univerzity Košice. „Tento rok sme sa rozhodli inštalovať motor, ktorý je schopný dosiahnuť rýchlosť 35 kilometrov za hodinu, máme aj úplne novú riadiacu jednotku, ktorú žiaci v zmysle kritérií súťaže postavili sami počas školského roka,“ uviedol pre TASR vedúci trnavského tímu, pedagóg odborných predmetov, Milan Eliáš. Motor použili zo zadnej nápravy elektrobicykla, má výkon 500 wattov a je vpletený do kolesa. Novinkou sú pridané blatníky na kolesách, čo umožní menší aerodynamický od­por.

V priebehu roka tím v zložení Matej Sabo, Matúš Šuran, Matej Šesták, Oliver Glosz, Martin Szitkey, Andrej Karaba a kapitánka Darina Nádaská pracovali aj na novom brzdnom systéme. „Preteky sú pre nás obohacujúce, môžeme sa inšpirovať inými tímami z Európy,“ uviedla kapitánka, ktoré je aj náhradnou vodičkou. Eliáš dodal, že pre budúci ročník by chceli postaviť už nové vozidlo, aktuálne – Strieborný šíp – vylepšujú tri roky. „Jazdiť vo Veľkej Británii budeme na oficiálnej testovacej dráhe Mercedes Benz,“ uviedol.

Cieľom pretekov je priniesť vozidlo, ktoré prejde čo najviac kilometrov na jeden liter paliva alebo kilowatthodinu elektriny. Študenti technických škôl majú možnosť predstaviť svoje vízie o tom, ako by mohla doprava v mestách vyzerať v budúcnosti. každoročne sa na podujatie klasifikuje okolo 180 tímov zhruba z 30 krajín.

Trnavskí študenti mieria na Shell Eco-marathone
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM