Rôzne Technológie

Trnavskí študenti zahviezdili v USA: Bronzová medaila zo stavania robotov

Žiaci základnej školy a študenti gymnázia v Trnave uspeli v medzinárodnej súťaži. Z amerického Detroitu prinieli bronzovú medailu zo stavania robotov.

Ilustračný obrázok k článku Trnavskí študenti zahviezdili v USA: Bronzová medaila zo stavania robotov
8
Galéria
Zdroj: BESST

Z amerického Detroitu sa vrátili žiaci základnej školy a študenti gymnázia Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST, kde na svetovom šampionáte stavania robotov First Lego League (FLL) získali v konkurencii 104 tímov tretie miesto.

Trnavčania sa do USA kvalifikovali cez regionálne kolo v Bratislave, semifinále v poľskom Lodže a stredoeurópske finále v nemeckom Aachene. Náročná príprava na súťaž trvala viac ako pol roka.

Prebojovali sa do Top 8 tímov

V USA sa študenti prebojovali do finále robotického turnaja Top 8 tímov. Tu ich tím s názvom It-Pro-Besst v novom slovenskom rekorde skončil bronzový s počtom bodov 530 (absolútne maximum je 535 bodov).

„Nášmu robotovi sa v Amerike mimoriadne darilo. Napriek veľmi náročnému prevozu a inštalácii sa ukázali jeho vysoká kvalita a spoľahlivosť. Na šampionáte sme dosiahli druhý najlepší výsledok spomedzi všetkých tímov a po vyraďovacom semifinálovom kole s neskorším víťazom sme sa nakoniec umiestnili na vynikajúcom treťom mieste,“ povedal jeden z hlavných strojcov tohto úspechu, bývalý člen a aktuálny kouč, gymnazista Jakub Hirner.

Zdroj: BESST

Deväťčlenný tím reprezentoval Slovensko v zložení Júlia Hypká, Natália Horváthová, Rebeka Hirnerová, Paulína Hlavnová, Emma Válkyová, Ondrej Karlubík, Adam Martiš, Marek Šugár, Paul Tobias Karsch, trénerom je aj Rastislav Rehák. Najstresujúcejšia časť súťaže bola na pleciach Júlie a Paula, ktorí zvládli jazdy robota za súťažnými stolmi, a tak úspešne korunovali úsilie celého tímu.

FLL je robotická súťaž s cieľom nadchnúť deti a mládež vo veku od deväť až 16 rokov pre vedu a technológie. Aktuálne združuje viac ako 30.000 tímov, ktoré prezentujú svoj vedecko-technický talent, cit pre tímovú spoluprácu a kreativitu pri riešení komplexných úloh na turnajoch po celom svete. Informovala Mária Magdolen z BESST, s.r.o.

Tretie miesto pre študentov z Trnavy zo svetovej súťaže stavania robotov
8
Galéria
Zdroj: BESST

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM