ELA Zo Slovenska

Trúfnete si doma nechať auto? Je tu Európsky týždeň mobility, zapojili sa aj samosprávy

Európsky týždeň mobility prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Trúfnete si doma nechať auto? Je tu Európsky týždeň mobility, zapojili sa aj samosprávy
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Do národnej kampane, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť spoločnosti na tému udržateľnej mobility a životného prostredia, sa tento rok zaregistrovalo celkovo 56 samospráv a desať participujúcich organizácií. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.

Buďme ekologickí

Európsky týždeň mobility bude od 16. do 22. septembra a vyvrcholí Dňom bez áut. Hlavným sloganom kampane je heslo „Buďme zdraví, cestujme ekologicky“. Ide o reakciu na minulý rok poznačený pandémiou ochorenia COVID-19. V tomto roku je preto kampaň cielená na štyri oblasti – duševné a fyzické zdravie, bezpečnosť a reakcia na nový koronavírus.

„Očakávame, že aj tento rok samosprávy opäť zorganizujú pútavé aktivity a podujatia, ktoré zaujmú verejnosť a upriamia pozornosť na tému mobilita. Ako národný koordinátor ich k tomu dlhodobo motivujeme, takže verím, že ich bude v rámci kampane ETM vidieť a počuť,“ uviedol riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Agentúra spolu s ministerstvom životného prostredia vyhlasuje aj tento rok národnú súťaž o Cenu ETM 2021. Zapojiť sa do nej dá prostredníctvom troch kategórií – aktívna samospráva, efektívne trvalé opatrenie a aktívna organizácia/in­štitúcia.

„Registrácia pre neziskové organizácie, inštitúcie či školy s ich aktivitami, ktoré prispievajú k propagácii a podpore aktívnych foriem dopravy, je otvorená počas celého roka,“ pripomenula Pšenáková.

Vlaky so zľavami

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., znižuje cenu lístkov na polovicu od 16. do 22. septembra. Cestujúci môžu zľavu využiť vo vozňoch 2. triedy vo všetkých osobných vlakoch a regionálnych expresoch na území Slovenska.

Cyklisti budú mať v uvedenom období možnosť na bezplatnú prepravu bicyklov, informuje ZSSK.

ZSSK bude aj tento rok partnerom kampane podujatia, nad ktorou prevzal záštitu minister životného prostredia Ján Budaj.

Článok pokračuje pod galériou: Do Európskeho týždňa mobility sa v rokoch 2017 a 2019 zapojila aj vláda SR. Časť ministrov prišla na jej rokovanie alternatívnou dopravou.

Európsky týždeň mobility 2017 - 2019
7
Galéria
Zdroj: TASR

Trnava

Mapu trás pre peších po Trnave umiestni v úvode tohtoročného ETM na Staničnú a Šrobárovu ulicu trnavská radnica. Namiesto obvyklých Raňajok pre nemotoristov prináša tzv. lunch walking, odmenu v podobe kávy alebo jabĺčka pre tých, ktorý preukázateľne prejdú v stredu 22. septembra aspoň 2500 krokov. Pripravené sú aj ďalšie aktivity, informovala o tom koordinátorka ETM v Trnave Petra Vráblová.

„V stredu 22. septembra nás čaká už tradičný Deň bez áut. Radlinského ulicu premení na oddychovú zónu, bude patriť chodcom, športovcom a umelcom. Od 12. hodiny ju pre autá uzavrieme a budú sa tam dať čítať knihy, kúpiť občerstvenie, či len tak si posedieť, vypočuť si hudobné vystúpenie, pozrieť si dokument Na Liberte okolo Slovenska, vybicyklovať si nápoj a mnoho ďalšieho,“ uviedla Vráblová.

Žilina

Žilinský samosprávny kraj zavedie počas ETM od 16. do 22. septembra v prímestskej autobusovej doprave osobitné cestovné vo výške 0,35 eura.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová v utorok na brífingu informovala, že osobitné cestovné bude platiť na akúkoľvek precestovanú vzdialenosť pre všetkých cestujúcich.

„ŽSK zavedie osobitné cestovné počas celého týždňa ako jediný na Slovensku. Počas trvania kampane budú dopravcovia vydávať dopravné karty zdarma, bez účtovania manipulačného poplatku, ktorý sa pohybuje od štyroch do piatich eur v závislosti od dopravcu a druhu karty,“ vysvetlila riaditeľka odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriela Tisoňová s tým, že dopravné karty bude možné vybaviť v klientskych centrách dopravcov.

Banská Bystrica

Banskobystrický samosprávny kraj sa zapája do ETM) a v sobotu (18. 9.) ponúka 50-percentné zľavy zo vstupného do múzeí a galérií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Zľavy však počas poskytnú nielen krajské kultúrne inštitúcie. TASR o tom v utorok informovala vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici Lenka Štepáneková.

„Podporiť ekologickú dopravu v podobe cestovania autobusom, vlakom, na bicykli, kolobežke či po vlastných má každoročne za cieľ ETM. Tento rok sa BBSK zapája poskytnutím 50-percentnej zľavy zo vstupného do múzeí a galérie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Na spoluprácu sme oslovili i ďalšie kultúrne inštitúcie na území župy, pričom kladne zareagovalo 11 z nich. Počas soboty sa tak tí, ktorí prídu za kultúrou inak ako osobným autom, dostanú za polovičnú cenu celkovo do 18 expozícií múzeí a galérií po celom kraji,“ reagoval vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Prešov

Šíriť posolstvo tejto kampane bude aj mesto Prešov, ktoré sa k tomu zaviazalo podpisom takzvanej Charty 2021. Prešov Dnes 24 o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

„Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) ponúkne počas takzvaného Dňa bez áut bezplatné cestovanie v MHD, novinkou bude žrebovanie o predplatné cestovné lístky. Zvýhodnená bude aj jazda na zdieľanej elektrokolobežke či bicykli,“ uviedol Tomek.

Pre viac informácií k ETM vo vašom meste sledujte naše regionálne weby.

EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY ( #ETM #mobilityweek ) je pre mestá 🏘 a obce 🏡 vynikajúcou príležitosťou na vyskúšanie nových...

Posted by Európsky týždeň mobility Slovensko on Thursday, July 8, 2021
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM