Svet Zo zahraničia

Trump predstavil nový dizajn Air Force One: Lietadlo by malo mať "vlasteneckejšie farby"

Americký prezident Donald Trump predstavil vo štvrtok návrh nového dizajnu prezidentskej letky Air Force One. Nový dizajn, ktorý šéf Bieleho domu prezentoval pre stanicu ABC, zamieňa ikonický svetlomodro-biely náter exteriéru za "vlasteneckejšie farby".

Ilustračný obrázok k článku Trump predstavil nový dizajn Air Force One: Lietadlo by malo mať "vlasteneckejšie farby"
8
Galéria
Zdroj: TASR

Tu je nový Air Force One,“ uviedol Trump a ukázal nákresy nových červeno-bielo-modrých lietadiel. Prepracovanie by bolo prvým od čias, keď bol začiatkom 60. rokov v úrade americký prezident John F. Kennedy.

Kritici poukazujú na podobnosť medzi Trumpovým súkromným lietadlom a novým plánovaným dizajnom prezidentského špeciálu. Trump avizoval tento krok už minulý rok.

Prezidentská letka pozostáva z dvoch špeciálne upravených identických lietadiel typu Boeing-747, pričom značka Air Force One prislúcha iba tomu, na palube ktorého sa prezident momentálne nachádza.

Americkí prezidenti majú k dispozícii aj špeciálne vrtuľníky s označením Marine One, ktoré sú v zeleno-bielom prevedení.

Súčasné boeingy sú v službe takmer tri desaťročia. Lietadlá s celkovou plochou 1220 štvorcových metrov majú tri poschodia, nepriestrelné okná, lekársku ordináciu a kuchyňu, ktorá dokáže naraz obslúžiť 100 ľudí.

Nové prezidentské špeciály zostanú naďalej typom Boeing-747, budú však dlhšie o 5,5 metra a rozpätie ich krídel má byť širšie než u súčasných verzií, spresnila stanica BBC. Cena za oba stroje dosiahne 3,9 miliardy dolárov, pričom do užívania sa dostanú v roku 2024 a Trump ich teoreticky už nebude môcť využívať.

„Robím to pre iných prezidentov, nie pre seba,“ vyhlásil Trump, ktorý sa hodlá uchádzať o druhé funkčné obdobie v úrade.

Prvé lietadlo Air Force One, ktoré od roku 1959 používal prezident USA Dwight Eisenhower, malo červeno-zlatý dizajn. Kennedy dal zmenil vzhľad špeciálu na svetlomodro-biely, ktorý sa používa dodnes.

Prezidentské lietadlá s červeno-bielo-modrým náterom používajú tiež Rusko, Čína a Francúzsko.

Air Force One
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM