Správy Zo zahraničia

Trump priviedol USA do recesie. 128 mesiacov ekonomického rastu je v čudu

USA sa dostali do recesie vo februári, uviedol v pondelok Národný úrad pre ekonomický výskum (NBER).

Ilustračný obrázok k článku Trump priviedol USA do recesie. 128 mesiacov ekonomického rastu je v čudu
Zdroj: TASR

NBER je oficiálnym arbitrom, či sú v USA v recesii, pričom nepoužíva tradičnú definíciu recesie ako dvoch po sebe idúcich medzikvartálnych poklesoch ekonomiky.

„Výbor uznal, že táto pandémia a odpoveď zdravotníctva mali za následok pokles s inými charakteristikami a dynamikou v porovnaní s predchádzajúcimi recesiami,“ uviedol výbor NBER pre datovanie hospodárskeho cyklu. „Prišiel však k záveru, že bezprecedentná veľkosť poklesu zamestnanosti a produkcie a jeho široký dosah naprieč celou ekonomikou nás oprávňujú označiť túto epizódu za recesiu, aj ak bude kratšia než predchádzajúce kontrakcie.“

11 rokov

Ekonomika USA klesla v 1. štvrťroku o 5 % a očakáva sa, že v 2. kvartáli zaznamená najprudší prepad v histórii, možno aj vyše 50 %.

Aktuálna recesia ukončila najdlhšiu expanziu v histórii USA, ktorá podľa NBER trvala 128 mesiacov alebo takmer 11 rokov.

Väčšina ekonómov predpokladá, že kontrakcia sa skončí v druhom kvartáli rovnako ako recesia. Hlavný ekonóm Goldman Sachs Jan Hatzius uviedol, že aj keď „to je takmer určite najhlbšia recesia“ od vojny, je „takmer určite aj najkratšou recesiou“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM