ELA Magazín

Turecké seriály dobyli srdcia slovenského publika: Ako dobre poznáte príbehy a hercov? + KVÍZ

Romantické seriály z krajiny polmesiaca sa "vkradli" do obrazoviek a sŕdc mnohým slovenským divákom, a najmä žien. Ako dobre ich poznáte?

Ilustračný obrázok k článku Turecké seriály dobyli srdcia slovenského publika: Ako dobre poznáte príbehy a hercov? + KVÍZ
Zdroj: Facebook/YouTube

Ona pochádza z chudobnejších pomerov, on z majetného rodu. Obaja sa do seba bezhlavo zamilujú, ale nemôžu byť spolu pre ich rozdielne spoločenské pos­tavenie, dramatické pozadie tajomstiev či znepriatelené ro­diny.

A to všetko je ešte poriadne okorenené intri­gami, brilantnými zápletkami a… minimálne v 100 dieloch. Vďaka kvalitnému spracovaniu moderného sveta sa seriály z moslimského Turecka nezdajú európskemu divákovi ani tak vzdialené.

To, čo sa práve deje s divákmi tureckých telenoviel, tu už raz bolo. Pred 30 rokmi boli diváci doslova prilepený na obrazovkách k emotívnemu príbehu Jednoducho Mária, ktorý zaručil až osemdesiat percentnú sledovanosť.

Zbláznení do Turecka

Tak ako je kolískou telenoviel Latinská Amerika, mekkou romantických seriálov, ktoré sa u nás za posledné desaťročie udomácnili, je Turecko. Slovenskí diváci, ktorým ich prináša Televízia Markíza (Doma), už poznajú aspoň dvadsať populárnych a celosvetovo úspešných titulov z krajiny polmesiaca. I keď sú názory na úroveň tureckej pôvodnej tvorby rozporuplné, majú svoje čaro a priaznivého diváka.

O fenoméne telenoviel svedčí aj fakt, že po Slovensku nám behajú malí Onurovia a Šeherezády. A práve tieto hlavné postavy odštartovali turecký televízny boom na našich obrazovkách. Seriál Tisíc a jedna noc sa u nás vysielal v roku 2011 a Markíze priniesol nečakane vysokú sledovanosť.

Prečo sa TV Markíza rozhodla kúpiť práve tureckú telenovelu Tisíc a jedna noc? Na túto otázku v rozhovore týždenníka Slovenka odpovedala pred takmer desiatimi rokmi Elza Strapková takto:

„Motivovalo nás bohaté spektrum informácií o úspešných formátoch, filmoch či seriáloch v okolitých krajinách, a tak sme sa na televíznom trhu zamerali aj na Turecko. Tvorbu spoločností, ktoré vyrábajú predovšetkým pre vlastné potreby, bolo potrebné ohodnotiť z aspektu našich potrieb a potom sa rozhodnúť, čo by mohlo byť pre nášho diváka atraktívne. Seriál Tisíc a jedna noc bol trochu riskantným, ale správnym rozhodnutím.“

Krátko na to prišiel príbeh o manželstve hlavnej hrdinky Gümüş (V objatí hodvábu), ktorá získava podporu svojho milujúceho manžela v kariére módnej návrhárky.

Seriál, v ktorom sú konfrontované tradičné názory na moslimský život, mal hlavne v arabských krajinách rekordnú sledovanosť, a k seriálu sa vyjadrovali aj náboženskí vodcovia.

Seriálový Onur (Halit Ergenç) dobyl nielen svet, ale aj srdcia diváčok. Tohto herca sme spoznali ako osmanského vládcu, sultána Süleymana, najdlhšie vládnuceho sultána Osmanskej ríše. Po tomto seriály sa zvýšil záujem o cestovanie do Turecka a mnohí sa tam vyberú práve po stopách miest, kde sa seriál natáčal.

Aktuálna Cennet

Medzi ďalšie úspešné tituly patria Fatmagül, Ezel, Perla Orientu, Sila, Feriha, Dila

Aktuálne môžu diváci sledovať v repríze Kúsok zo mňa a novinku v hlavnom vysielacom čase Cennet. Pôvabnú herečku Almilu Adu, ktorá vdýchla život sladkej Cennet, poznajú diváci práve zo seriálu Kúsok zo mňa, kde sa objavia v menšej úlohe Kahramanovej arogantnej netere Nehir.

Zaujímavosťou je, že v slovenskom znení prepožičali svoje hlasy hlavným hrdinom – Cennet a Selimovi, slovenskí herci Miroslava Belancová a Michal Hallon. Práve oni dvaja dabovali ústredný pár Ferihu a Emira aj v úspešnom seriálovom hite Feriha.

Seriál je remakom juhokórejskej telenovely Nebeské slzy (Tears of Heaven) vysielanej v roku 2014. Tak, ako aj pri predošlých telenovelách, Doma odvysiela cez stovku epizód.

Kliknite SEM: Ako dobre poznáte turecké seriály?

V kvíze sa vám postupne zobrazí desať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností. Správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz si môžete kedykoľvek zopakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM