Aktualizované Anton Hrachovský Správy

Turecko zasiahlo ničivé zemetrasenie! Hlásia 22 mŕtvych a množstvo ranených, VIDEO

Krajinu polmesiaca postihlo silné zemetrasenie. Okrem množstva zranených hlásia aj dve desiatky obetí na životoch. Ďalší ľudia sú uväznení v sutinách.

Zdroj: YouTube.com

Na najmenej 38 mŕtvych a viac ako 14600 zranených stúpol počet obetí zemetrasenia s magnitúdou 6,8, ktoré v piatok 24. januára 2020 postihlo východ Turecka. Približne 30 ľudí je nezvestných. Informovala o tom agentúra AFP.

Medzi zachránenými je 35-ročná matka s dvojročnou dcérou, ktoré sa po zhruba 28 hodinách podarilo vyslobodiť z trosiek zrútenej bytovky v otrasmi najviac postihnutom meste Elazig.

V zasiahnutej oblasti, ktorej teploty počas noci na nedeľu 26. januára poklesli na približne mínus päť stupňov Celzia, operuje viac ako 3500 členov pátracích a záchranných tímov. Obyvateľom, ktorí prišli o strechu nad hlavou, rozdali desaťtisíce provizórnych lôžok, diek a stanov, keďže teploty v oblasti klesajú v noci na mínus päť až mínus osem stupňov Celzia.

Podľa tureckého ministra vnútra Süleymana Soylua sa pod troskami podarilo lokalizovať šiestich ľudí, informovala agentúra Reuters.
Zemetrasenie nastalo v piatok o 20:55 miestneho času (18:55 SEČ) a jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Sivrice v provincii Elazig.

Otrasy podľa agentúry TASS pocítilo najmenej 20 miliónov ľudí v Turecku, ako aj Izraeli, Iraku a Sýrii.

Po zemetrasení nasledovalo najmenej 35 dotrasov s magnitúdou v rozmedzí od 2,5 do 5,4.

Turecko je krajinou náchylnou na zemetrasenia, keďže jeho územím prechádza niekoľko zlomov v zemskej kôre. V roku 1999 si zemetrasenie s magnitúdou 7,4 vyžiadalo na západe Turecka vyše 17-tisíc mŕtvych.

Slováci by medzi obeťami nemali byť

Medzi obeťami zemetrasenia v Turecku by nemali byť občania Slovenskej republiky. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Šéf rezortu v tejto súvislosti zaslal svojmu tureckému rezortnému partnerovi Mevlütovi Čavušogluovi sústrastný telegram.

„V tomto náročnom čase pre Turecko by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť obetiam zemetrasenia, ktoré zasiahlo vašu krajinu,“ uviedol v kondolencii minister Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Rezort doplnil, že sa medzi obeťami, respektíve zranenými, Slováci nenachádzajú, no slovenské ministerstvo ostáva naďalej v kontakte s miestnymi úradmi.

Turecko zasiahlo ničivé zemetrasenie
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM