Rastislav Búgel Správy Zo Slovenska

Turisti, pozor! Mierne lavínové nebezpečenstvo je v Tatrách a Malej Fatre

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier i Malej Fatry sa vplyvom predchádzajúceho sneženia a silného vetra vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku Turisti, pozor! Mierne lavínové nebezpečenstvo je v Tatrách a Malej Fatre
Zdroj: TASR

V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. V utorok tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Dodal, že lavínová hrozba je veľmi lokálna. Viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. „Čiže na miesta, kde bolo previate väčšie množstvo nového snehu. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne,“ uviedol Kyzek.

Počas pondelka (10.12.) sa hranica sneženia znížila až do podhoria, pribudlo päť až 15, miestami 20 centimetrov nového snehu. „Za posledné tri dni pripadlo na horách 20 – 50 cm nového snehu, čo je však stále podpriemerná snehová pokrývka. V stredných polohách do 1500 m dosahuje celková výška snehu do 30 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 25 – 55 cm. Zrážky prichádzali od západu až severozápadu a spolu so silnejším vetrom bol sneh previevaný hlavne na záveterné južné, juhovýchodné a východné svahy,“ priblížil Kyzek.

„V žľaboch najvyšších polôh môžeme nájsť aj nafúkané vankúše s hrúbkou 0,5 až jeden meter. A naopak, na vetrom exponovaných miestach je sneh sfúkaný na tvrdý podklad,“ uzavrel Kyzek.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM