Lucia Lauková Regióny

Turisti stále nerešpektujú TENTO zákaz: Riskujú tak pokutu!

Napriek snahe ochranárov v Nitre, turisti často ignorujú zákaz vstupu na chránené územie. Za nerešpektovanie zákazu im však hrozí pokuta.

Ilustračný obrázok k článku Turisti stále nerešpektujú TENTO zákaz: Riskujú tak pokutu!

V Národnej prírodnej rezervácii Zoborská lesostep platí najvyšší stupeň ochrany a teda celoročný zákaz vstupu. Napriek označeniam a upozorneniam turisti často tento zákaz jednoducho ignorujú. Na poriadok aj v tejto lokalite dohliada stráž prírody z CHKO Ponitrie. Tí sa niekedy pri kontrole chráneného územia nestíhajú čudovať. Nad tým čo všetko už našli na území s piatym stupňom ochrany krúti hlavou aj skúsený strážca prírody. „Našli sme tu veľa odpadu, fľaše či sánky, niekto si tu dokonca odložil lyže,“ hovorí stráž prírody.

Za pohyb mimo chodníka vyznačeného turistickou značkou však hrozí pokuta.„Osoby, ktoré vstupujú na toto chránené územie môžeme pokutovať do výšky 66 eur. Väčšinou sa však snažím to vyriešiť len napomenutím,“in­formuje stráž prírody v Nitre.

Zdá sa však, že pokuty sa nikto veľmi nebojí a turisti si radšej vymyslia dobrú výhovorku. „Často sa vyhovárajú na fakt, že idú po chodníku, ten je však len vychodený turistami. O zákaze vstupu informuje tabuľa pri Svoradovej jaskyni, kde sa ešte môžu ľudia pokochať prírodou, ale potom sa musia vrátiť naspäť a po modrej značke vyjsť na Pyramídu či Zobor,“ povedal strážca prírody. Ako ďalej povedal strážca prírody, ľudia sem chodia roky a sú na toto prostredie zvyknutí. Zoborská lesostep je však miesto, ktoré je prioritne chránené pre vzácne druhy rastlín i živočíchov. Zoborská lesostep je domovom vzácneho, kriticky ohrozeného a zákonom chráneného Peniažteka slovenského, ktorý sa vyskytuje na Slovensku jedine v Zoborských vrchoch, v Slovenskom krase a v severnom Maďarsku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM