Ľubomír Hudačko Zo zahraničia

Turisti v Turecku plytvajú jedlom, hľadá sa riešenie: Skončí ALL INCLUSIVE ako ho poznáme?

Riešením by podľa expertov mohol byť odklon od all inclusive bufetov k systému à la carte.

Ilustračný obrázok k článku Turisti v Turecku plytvajú jedlom, hľadá sa riešenie: Skončí ALL INCLUSIVE ako ho poznáme?
Zdroj: www.pixabay.com

Jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií, patrí Turecko. Turisti využívajú možnosť populárneho systému all inclusive, má to však aj svoje tienisté stránky; napríklad plytvanie jedlom.

Úrady preto spúšťajú kampaň proti plytvaniu a zvažujú aj zásadnú zmenu all inclusive.

Obrovské množstvo jedla totiž končí nevyužité v koši. Podľa denníka Sabah sa v krajine každoročne vyhodí až 23 miliónov ton potravín, pričom 35 % ovocia a zeleniny sa ani nedostane na stôl. Významnú časť odpadu majú na svedomí práve hotely a reštaurácie.

„Rada pre poľnohospodársku a potravinovú politiku pripravila obsiahlu správu, ktorú má čoskoro dostať na stôl prezident Recep Tayyip Erdogan. Dokument navrhuje legislatívne zmeny, ktoré by mali zabrániť nadmernému plytvaniu v reštauráciách a hoteloch, teda v kľúčovej časti cestovného ruchu,“ píše server tvnoviny.sk.

Môže to byť zásadná zmena

Turisti si podľa Ramazana Bingola, člena Rady pre poľnohospodárstvo a potravinovú politiku, často naložia plné taniere, no veľká časť jedla zostane nedotknutá.

Riešením by podľa expertov mohol byť odklon od all inclusive bufetov k systému à la carte.

Hostia by si objednali toľko, koľko zjedia. O konkrétnych návrhoch by mal kabinet rozhodovať už v nasledujúcich dvoch mesiacoch, uvádza web Akipress. Mohlo by to zásadne zmeniť podobu tureckého turizmu.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM