Turisti v Turecku plytvajú jedlom, hľadá sa riešenie: Skončí ALL INCLUSIVE ako ho poznáme?
Riešením by podľa expertov mohol byť odklon od all inclusive bufetov k systému à la carte.
Jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií, patrí Turecko. Turisti využívajú možnosť populárneho systému all inclusive, má to však aj svoje tienisté stránky; napríklad plytvanie jedlom.
Úrady preto spúšťajú kampaň proti plytvaniu a zvažujú aj zásadnú zmenu all inclusive.
Obrovské množstvo jedla totiž končí nevyužité v koši. Podľa denníka Sabah sa v krajine každoročne vyhodí až 23 miliónov ton potravín, pričom 35 % ovocia a zeleniny sa ani nedostane na stôl. Významnú časť odpadu majú na svedomí práve hotely a reštaurácie.
Trump prerušil rokovanie a volal s Putinom: Zelenský je pripravený na prelomové stretnutie
OBROVSKÝ skok! Minimálna mzda pôjde hore o takmer 100 eur, nie každý je nadšený
„Rada pre poľnohospodársku a potravinovú politiku pripravila obsiahlu správu, ktorú má čoskoro dostať na stôl prezident Recep Tayyip Erdogan. Dokument navrhuje legislatívne zmeny, ktoré by mali zabrániť nadmernému plytvaniu v reštauráciách a hoteloch, teda v kľúčovej časti cestovného ruchu,“ píše server tvnoviny.sk.
Môže to byť zásadná zmena
Turisti si podľa Ramazana Bingola, člena Rady pre poľnohospodárstvo a potravinovú politiku, často naložia plné taniere, no veľká časť jedla zostane nedotknutá.
Riešením by podľa expertov mohol byť odklon od all inclusive bufetov k systému à la carte.
Hostia by si objednali toľko, koľko zjedia. O konkrétnych návrhoch by mal kabinet rozhodovať už v nasledujúcich dvoch mesiacoch, uvádza web Akipress. Mohlo by to zásadne zmeniť podobu tureckého turizmu.
ilustračné foto