Martin Sýkora Regióny Rôzne Technológie

Turistická aplikácia pomôže návštevníkom lepšie sa orientovať v meste

Na svete je nová aktualizácia, ktorá najmä návštevníkom a turistom pomôže zorientovať sa v podtatranskej metropole. Aplikácia by mala byť priebežne aktualizovaná.

Ilustračný obrázok k článku Turistická aplikácia pomôže návštevníkom lepšie sa orientovať v meste
Foto: Martin Sýkora

Dostupná na takmer všetkých mobiloch

Návštevníci mesta Poprad, ale aj jeho obyvatelia môžu od štvrtka (11.1.) využívať novú mobilnú turistickú aplikáciu. „Najprv sme ju sprístupnili pre systém android ešte koncom minulého roka a od štvrtka je k dispozícii aj pre operačný systém iOS, teda pre všetky najpoužívanejšie operačné systémy mobilných telefónov a tabletov,“ uviedol hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Aplikáciu radnica pripravovala aj v spolupráci s mestskom informačnou kanceláriou a bude ju v pravidelných intervaloch aktualizovať. Náklady na jej zriadenie sú na úrovni viac ako 1800 eur a financovaná je z rozpočtu Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

„Aplikácia má jednoduchý názov Poprad a je zaujímavá tým, že po stiahnutí dokáže pracovať aj v offline režime. Návštevníci v nej nájdu všetky dôležité a zaujímavé body ako galérie, pamiatky, atrakcie, turistické trasy, cyklotrasy v okolí mesta a potrebné informácie o nich. Navigácia má aj tú výhodu, že dokáže návštevníka v prípade zapnutého GPS aj navigovať priamo na konkrétne miesto,“ doplnil Galajda s tým, že k dispozícii je v aplikácii aj stručná audiostopa.

Poprad predbehla Sp. N. Ves

V tejto chvíli je aplikácia dostupná v slovenskom jazyku, radnica pripravuje aj anglickú mutáciu, ktorá by mala byť hotová ešte pred začiatkom letnej turistickej sezóny. „Čakáme od toho lepšiu informovanosť obyvateľstva, turistov a návštevníkov mesta, lepšiu propagáciu podujatí a zariadení, ktoré u nás máme, tiež zvýšenie bezpečnosti a využívania mestskej hromadnej dopravy,“ konštatoval primátor Popradu Jozef Švagerko. Podľa neho je aplikácia najužitočnejšia pre tých, ktorí prídu do podtatranskej metropoly prvýkrát. Pomôže im predovšetkým lepšie sa zorientovať v meste.

Podobnú aplikáciu nedávno spustilo aj mesto Spišská Nová Ves. Jej súčasťou sú okrem iného aj mapy a GPS navigácie, ktoré lokalizujú miesto pohybu používateľa a zároveň ho navedú na miesto jeho záujmu. "Obsahuje na mapách zvýraznené turistické trasy pre peších i mapy okolitých cyklotrás. Návštevníci tu nájdu aj informácie zamerané na šport, oddych a rekreáciu,“ informovala pred časom Mária Dutková z referátu cestovného ruchu a zahraničných vzťahov na Mestskom úrade v Spišskej Novej Vsi.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM