Webnoviny - Svet

Turnaj mužov najväčším lákadlom hier

WEBNOVINY.SK

Najväčšou hviezdou slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH bude Marián Gáborík Foto: SITA/APBRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) – Megahviezdy zo zámorskej NHL i ruskej KHL, najlepší svetoví hokejisti majú pred sebou počas nasledujúcich dvanástich dní silnú motiváciu. Každý z nich bude chcieť získať olympijskú zlatú medailu. Hokejový turnaj v kolíske tohto športu je najväčším lákadlom zimných olympijských hier. Hokej je v Kanade národným športom a na zápasoch sú vždy plné haly. Teraz sa pozornosť celej krajiny sústredí do Canada Hockey Place, kde sa bude odohrávať väčšina mužských hokejových olympijských duelov.
Súčasné rozloženie pomeru síl v hokejovom svete favorizuje na zisk olympijského zlata dve superveľmoci – Kanaďanov a Rusov. Práve tieto dve krajiny sa postarali o finálové súboje na ostatných dvoch majstrovstvách sveta a práve ony sú najväčšou zásobárňou najkvalitnejších hráčov pre súčasnú NHL. Logicky však na domácich Kanaďanov a Rusov bude vyvíjaný aj najväčší tlak a stačí jedno, napríklad štvrťfinálové zaváhanie a dobrý výsledok je nadobro stratený. Za Rusmi a Kanaďanmi číha štvorlístok krajín, z ktorého každý môže pomýšľať na cenný kov. Ide o Američanov, Čechov, Švédov a Fínov. Najmä švédski hokejisti dvakrát v nedávnej histórii dokázali, že sa vedia pripraviť na olympijský vrchol a z Lillehammeru 1994 a Turína 2006 si odniesli zlaté medaily. Prekvapiť môžu Fíni, ktorí disponujú zrejme najširším počtom kvalitných gólmanov spomedzi hokejovo silných krajín, ale aj Česi, ktorí sa z času na čas dokážu zomknúť a silou kolektívu uspieť na veľkom turnaji. Pre mnohých môže byť čiernym koňom turnaja slovenská reprezentácia. Ale podobne zmýšľajú aj Bielorusi, Švajčiari či Nemci. Nóri a Lotyši by mali patriť medzi outsiderov. „Pravdepodobne to bude najväčší turnaj histórie. Počas života nemáme často možnosť vidieť najlepšie mužské tímy so všetkými skvelými hráčmi v kolíske hokeja,“ povedal vo svojom príhovore pre Ice Times prezident IIHF René Fasel.
Na súpiskách mužských hokejových reprezentácií pre olympijský turnaj vo Vancouveri je dovedna 142 hráčov zo zámorskej NHL. Kompletne zaplnené kádre hokejistami z profiligy majú domáca Kanada a USA. Z európskych mužstiev má najsilnejšie zastúpenie zo spomenutej súťaže podľa nhl.com Švédsko (19), len o jedného takéhoto hráča menej nasadia Fíni. Česi vyrukujú do olympijského turnaja so 16 hokejistami z NHL, Rusi so 14 a Slováci s 13. Každý tím má aspoň jedného hráča z NHL, symbolické zastúpenie v podobe obrancu Oleho Kristiana Tollefsena ponúka Nórsko. Spomedzi klubov profiligy majú najpočetnejšie zastúpenie Anaheim, Detroit a San Jose, ktoré dodali po 8 reprezentantov jednotlivých krajín. Vancouver, v ktorého hale sa turnaj bude hrať, má v kádroch 7 hokejistov. Minimálne zastúpenie v podobe jedného hráča vyslali New York Islanders.
V pozícii lídrov svetového rebríčka vstúpia do olympijského turnaja Rusi, majstri sveta z uplynulých dvoch rokov. Mená Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin či Iľja Kovaľčuk sú zárukou kvality. Ruská hokejová reprezentácia je podľa jedného z jej lídrov Ovečkina veľmi kvalitným mužstvom a prakticky nemá žiadneho súpera. Kapitán Washington Capitals je pred olympijským turnajom optimistom. "Sme silným tímom, naozaj silným tímom. Najväčšími súpermi sme si my sami. Keď zahráme tak, ako chceme a môžeme, potom sa s nami nik nebude môcť porovnávať,“ sebavedome vyhlásil pre Sport-Express Ovečkin.
Na domácu Kanadu bude vyvíjaný enormný tlak. Po zisku zlata v Salt Lake City 2002 o štyri roky neskôr v Turíne prepadla a skončila siedma. Výkonný riaditeľ kanadskej reprezentácie Steve Yzerman sa snažil zostaviť kvalitný 23-členný tím, ktorý pre Kanadu opäť vybojuje zlato. V bránke sa bude spoliehať na silné duo Martin Brodeur, Roberto Luongo. Jediným mužom na súpiske bez zisku Stanleyho pohára či titulu majstra sveta alebo víťazstva vo Svetovom pohári je Duncan Keith.
Mladý a ambiciózny tím zostavil generálny manažér USA Brian Burke. Na súpiske má až 13 hokejistov mladších ako 25 rokov. Burke akoby plánoval budúcnosť, keďže len traja hráči majú predchádzajúcu olympijskú skúsenosť (Brian Rafalski, Chris Drury, Jaime Langenbrunner). Zabúdať netreba na Švédov, ktorí obhajujú prvenstvo z Turína. ZOH spred štyroch rokov si pamätá 13 z nich, lídrom tímu bude Peter Forsberg, ktorý sa opäť vráti na zámorské klziská. Česi sa budú spoliehať na charizmu Jaromíra Jágra a trénera Vladimíra Růžičku, Fíni zasa na výborný tímový duch.
Slovenská mužská hokejová reprezentácia sa na západe Kanady predstaví už na svojom piatom olympijskom turnaji. Doterajšia chronológia účinkovania Slovákov pod piatimi kruhmi pripomína extrémne členitú sínusoidu: raz hore, potom zasa dolu. Premiéru na ZOH absolvovalo samostatné Slovensko v roku 1994 v nórskom Lillehammeri, kde 6. miestom po nešťastnej štvrťfinálovej prehre s Ruskom po predĺžení potvrdilo, že mu právom patrí miesto medzi elitou a nie v C-kategórii, kam sa dostalo po rozdelení Československa, a odkiaľ sa muselo dva roky prebíjať do A-kategórie. Nasledovali olympiády v japonskom Nagane 1998 a americkom Salt Lake City 2002, ktoré dopadli pre slovenskú reprezentáciu aj vzhľadom na zvláštny systém turnaja a nemožnosť nastúpiť od začiatku s najsilnejšími výbermi katastrofálne. Desiata, resp. trinásta priečka ani zďaleka neodrážali vtedy reálne kvality slovenského hokeja s viacerými poprednými hráčmi sústredenými v NHL. Najbližšie k cennému kovu boli Slováci zrejme pred štyrmi rokmi v talianskom Turíne, kde po suverénnom vystúpení v skupine postúpili do štvrťfinále z 1. miesta, no tam neprekročili svoj český tieň a regionálnemu rivalovi tesne podľahli. Konečné 5. miesto je však ich doterajším olympijským stropom.
Neúspešné vystúpenia na ostatných dvoch svetových šampionátoch, kde reprezentovalo minimum hráčov z NHL, sú dostatočným dôkazom toho, že Slováci sú bez týchto najvyšších nositeľov kvality len polovičným tímom. Ibaže extratrieda za štyri roky od predchádzajúcej olympiády zostarla a približne polovica z nej sa presunula do konkurenčnej Kontinentálnej hokejovej ligy. Aj tak tvoria kostru olympijského výberu hráči z NHL. V súčasnej 23-člennej nominácii ich figuruje až trinásť. Sú medzi nimi absolútni lídri svojich tímov (Marián Gáborík, Marián Hossa, Zdeno Chára), spoľahlivé opory (Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš), ale aj takí, ktorí z rôznych dôvodov musia či museli prekonávať dlhodobejšiu hernú odmlku (Pavol Demitra, Miroslav Šatan, Andrej Sekera). Špecifickú skupinu tvoria v nominácii hokejisti z KHL. Vo výbere sa ich nachádza osem, pričom ide výlučne o odídencov z NHL. Táto kombinácia by mala byť zárukou dostatočnej kvality, ale aj skúseností. Práve tie budú zrejme najcharakteris­tickejším znakom reprezentačného výberu, ktorý sa už asi nikdy potom na vrcholnom podujatí v takomto ani podobnom zložení nestretne. Stačí si pripomenúť niekoľko štatistických údajov z kuchyne slovenského tímu.
Nový systém mužského hokejového olympijského turnaja je neštandardný, no zároveň zaujímavý. Každý z tucta tímov totiž bez ohľadu na počínanie si v jednej z troch základných skupín (za každé víťazstvo v nej sa budú udeľovať 3 body) môže živiť šancu na zlaté medaily. Všetkých dvanásť mužstiev postúpi do vyraďovacej fázy a olympijským víťazom sa môže stať teoreticky aj tím, ktorý nezvíťazí ani raz v riadnom hracom čase. Stačí v play-off vyhrať štyrikrát po predĺžení, resp. nájazdoch.
Dvanásť tímov je rozdelených do troch skupín po štyroch. V skupinách sa bude hrať klasickým systémom každý s každým. Po skončení skupinových bojov sa jednotlivé tímy zoradia podľa dosiahnutých výsledkov do umelo vytvorenej tabuľky, kde budú všetci dvanásti účastníci turnaja zoradení od 1. do 12. miesta. Zo skupinových bojov budú najviac profitovať prví štyria (traja víťazi skupín a najlepší tím z 2. miest), ktorí budú priamo nasadení do štvrťfinále. Mužstvá na 5. – 12. mieste vytvoria navzájom dvojice pre vyraďovacie súboje spôsobom najlepší proti najhoršiemu, čiže 5–12, 6–11, 7–10 a 8–9. Víťazi týchto k. o. súbojov doplnia prvých štyroch, už známych štvrťfinalistov, na počet osem a vytvoria s nimi dvojice podľa vopred stanoveného kľúča. Zdolaní obsadia na turnaji 9. – 12. miesto, podľa toho, ako boli nasadení na základe výsledkov v základných skupinách. Od tohto okamihu sa bude pokračovať už klasickým vyraďovacím spôsobom play-off od štvrťfinále cez semifinále až do finále.
Zloženie základných skupín mužského hokejového turnaja na ZOH 2010 (zápasy v základných skupinách sa budú hrať 16. – 21. 2.):
A-skupina: Kanada, USA, Švajčiarsko, Nórsko
B-skupina: Rusko, Česko, Slovensko, Lotyšsko
C-skupina: Švédsko, Fínsko, Bielorusko, Nemecko
D-skupina: umelo vytvorená skupina 12 tímov, ktorá vznikne na základe výsledkov 18 stretnutí v základných skupinách A, B a C, traja víťazi skupín a najlepší tím z 2. miest podľa zisku bodov postúpia automaticky do štvrťfinále (D1, D2, D3, D4)
*kritériá na určovanie poradia v D-skupine /5. – 12./:
1. vyššie postavenie v základnej skupine
2. vyšší počet bodov
3. lepší gólový rozdiel
4. vyšší počet strelených gólov
5. lepšie postavenie v rebríčku IIHF na konci roka 2009
E-skupina (23. 2.): skupina s tímami na 5. – 12. mieste po skončení bojov v základných skupinách: systém vyraďovacích bojov: 5D – 12 D, 6D – 11D, 7D – 10D, 8D – 9D, víťazi do štvrťfinále, zdolaní vytvoria poradie na 9. až 12. mieste podľa dovtedy dosiahnutých výsledkov na turnaji
štvrťfinále (24. 2.): 1D – E4, 2D – E3, 3D – E2, 4D – E1
semifinále (26. 2.): víťaz 1D – E4 / víťaz 4D – E1 a víťaz 2D – E3 / víťaz 3D – E2
o 3. miesto (sobota 27. 2.): zdolané tímy zo semifinále
finále (28. 2.): víťazi semifinále

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM