Lucia Koscelníková Regióny Regióny

Tvoj Deň: Užite si kúsok svojho dňa v útulnej kaviarni

Elegantná kaviarnička v blízkosti centra očarí svojou atmosférou. Interiér s nádychom vintage a provence štýlu dopĺňa výhľad na historické hradby. Vôňa čerstvej kávy v kombinácii jedinečných koláčov. Oáza pokoja a oddychu kde si každý počas svojho dňa nájde chvíľku času pre seba.

Ilustračný obrázok k článku Tvoj Deň: Užite si kúsok svojho dňa v útulnej kaviarni
Zdroj: Archív Tvoj Deň

Tvoj Deň sa za krátky čas stal obľúbeným miestom nie len pre domácich ale aj pre turistov. Trendy kombinácia kaviarne s cukrárňou funguje v Bardejove necelé dva roky. Majiteľmi sú sympatický pár František Mihaľ a jeho manželka Miroslava, ktorej snom bolo vlastniť kaviareň. Jej sestre Janke zasa učarovalo pečenie a teraz vytvára hotové majstrovské diela. Dopyt po zákuskoch je taký veľký, že častokrát presahuje ponuku.

Pastelové farby, útulná atmosféra a príjemný personál. / Zdroj: Archív Tvoj Deň

Útulná atmosféra

Prázdny priestor, ktorému nikto nedával nádej, teraz láka svojim pastelovým dizajnom, pohodlnými stoličkami a vkusnými dekoráciami. Mix rôznych vekových kategórii na jednom mieste svedčí o tom, že sa tomuto miestu oplatilo vdýchnuť život. Inšpiráciu spoločne s manželom čerpali z viacerých miest. Sú svojím spôsobom pôžitkári, ktorí radi cestujú a navštevujú rôzne kaviarničky. „Nie som dizajnérka, ale chcela som vytvoriť príjemný priestor na vychutnanie si dobrej kávy a chutného koláča. To čo sa mne osobne páčilo som tu dala a teší ma, že sa to páči aj ostatným,“ dodala majiteľka. Jej cit pre dizajn je viditeľný v každom maličkom detaile.

Terasa obklopená hradbami

Okrem útulného interiéru si zákazníci môžu počas teplých mesiacov vychutnať aj príjemné prostredie na terase. Výhľad na mestské opevnenie a zeleň dopĺňa detské ihrisko. Okrem mamičiek si tam na svoje prídu aj deti. Najnovšie plánujú letnú terasu preskliť, aby sa tu dalo sedieť aj v zime.„Je to naša najbližšia méta. Výhľad na hradby je jedinečný. Uvedomujeme si, že kapacitou miest sme obmedzený, preto by sme radi vytvorili zimnú terasu,“ hovorí Miroslava Mihaľová.

Kaviareň sa nachádza neďaleko historického centra aj hlavnej autobusovej stanice. Bonusom je veľké parkovisko, ktoré je len na pár krokov od kaviarne. „S priestorom som veľmi spokojná. Ľudia nás veľmi ľahko nájdu. Od prvého momentu som vedela, že to bude dobré miesto. Sme v širšom centre mesta a odtiaľto je všade blízko,“ dodáva majiteľka.

Dôležité je nezaspať na vavrínoch, ale stále sa zdokonaľovať. / Zdroj: Archív Tvoj Deň

Káva, cheesecake aj éclair

Zásobujú sa prémiovou zmesou značky Julius Meinl. „Myslím, že sme vybrali dobre. Čakali sme na spätnú väzbu a naším zákazníkom chutí, čo nás veľmi teší,“ hovorí Miroslava Mihaľová. Alchýmiou Tvojho Dňa bola od začiatku dobrá káva a koláčik. Tejto úlohy sa ujala majiteľkina sestra Janka Delejová. Piecť začala na materskej dovolenke.

Zo začiatku piekla podľa receptov, no postupne začala vymýšľať vlastné recepty. Skúšaním a kreativitou ich vytvorila už desiatky, a v kaviarničke máte tú česť jej výtvory ochutnať. Majú svoju vlastnú výrobničku a dve pomocníčky. Stále sa chcú posúvať dopredu a prinášať niečo nové. „Spoznali sme zaujímavú Slovenku, ktorá sa narodila vo Francúzsku. Momentálne žije v Bratislave a preslávila sa svojimi francúzskymi veterníkmi a éclair. Dohodli sme sa s ňou na tom, že nás naučí piecť pravé francúzske éclair a my na oplátku ju naučíme ako spraviť chutný cheesecake,“ prezradila majiteľka. Dôležité je nezaspať na vavrínoch, ale stále sa zdokonaľovať.

Voňavá káva a chutný cheesecake. / Zdroj: Archív Tvoj Deň

Vysoký dopyt, málo času

Koláče nikdy nezamrazujú, ale predávajú ich čerstvé. Vydržia tak maximálne 24 hodín. Každý deň pripravia sedem druhov, a nie sú to len cheesecaky. Ovocné, makové, ľahké a nadýchané. Výber je naozaj pestrý. Dokonalé pohladenie chuťových pohárikov. Niekedy dopyt presahuje ich ponuku. Majú čoraz viac a viac objednávok na rôzne oslavy a jubileá.

Dokonca aj na svadobné torty a candy bary. Ponúkajú aj koláče s nízkym obsahom lepku a spätná väzba je výborná. Koláče a kaviarnička sa stali fenoménom. Majú svoju facebook stránku s neustále zvyšujúcim sa počtom pozitívnych recenzií a sledovateľov. „Stáva sa nám, že k nám prídu turisti z rôznych kútov Slovenka, ktorí našu facebookovu stránku sledujú. Máme skvelý ohlas a sme za to vďační,“ dodáva majiteľka.

Tvoj Deň: Užite si kúsok svojho dňa v útulnej kaviarni. / Zdroj: Archív Tvoj Deň

V lete limonáda, v zime čokoláda

Počas letných mesiacov servírovali sedem druhov čerstvých limonád. Ponuka prichádzala na základe dopytu. „Zákazník nám povedal čo by v ponuke rád videl a my sme to tam jednoducho pridali,“ hovorí majiteľka. Pripravujú aj čerstvé šťavy. Lisované pomaranče aj mrkvu. Snažia sa mať širokú a pestrú ponuku a stále ju zveľaďujú.

Nápojový lístok v priebehu roka postupne menia a rozširujú. „Blíži sa studené obdobie a my rozširujeme výber čajov. Či už sypané alebo pečené. Samozrejme ponúkame aj horúcu čokoládu. Novinkou však bude čokoláda sladená cukrovou stéviou. Môžu si ju teda vychutnať aj diabetici,“ dodáva majiteľka. Otváracia doba je od ôsmej rána do ôsmej večera. Ich víziou do budúcna je otvoriť si Tvoj Deň aj v čarovných Bardejovských Kúpeľoch.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM