Tvrdému pečivu ODZVONILO: Vďaka českému vynálezu vydrží chlieb ČERSTVÝ aj deväť dní!
Pozná to každý. Prinesiete si domov pečivo a ani sa nenazdáte, je tvrdé tak, že by ste s ním mohli aj klince zatĺkať. Pomôcť s tým má nový vynález.
Už deň po prinesení pečiva z obchodu sú rožky alebo chlieb „gumové“ alebo dokonca tvrdé. Tomu by mal byť koniec. Môže za to vynález vedcov z libereckej univerzity.
Vždy čerstvé pečivo
Ako informuje CNN Prima News, vymysleli tam špeciálne vrecúško, vďaka ktorému by napríklad rožky mohli ostať čerstvé aj viac ako týždeň.
Vrecúško je vyrobené z ľanovej tkaniny a má špeciálnu membránu. "Membrána bude čiastočne schopná odvádzať vodnú paru, ktorá je dôležitá, aby pečivo napríklad neplesnivelo a podobne. Zároveň dokáže vytvoriť optimálnu klímu, aby pečivo vydržalo dlho čerstvé,“ povedal Roman Knížek z Fakulty textilnej Technickej univerzity v Liberci.
Vedci tvrdia, že napríklad chlieb by mal v takomto vrecúšku vydržať čerstvý až deväť dní.
Ak ste si chceli vrecúško utekať kúpiť, musíme vás sklamať. Stále je totiž len vo fáze prototypu.
Ako na správne skladovanie?
Zatiaľ tak musíme zvoliť osvedčené postupy. Už v obchode by ste mali dať prednosť papierovému vrecúšku pred igelitovým. V igelitovom totiž pečivo začne „gumovieť“ a ľahšie aj splesnivie.
„Niekto proti tvrdnutiu pečiva bojuje tak, že kupuje iba množstvo, ktoré s istotou spotrebuje. Pokiaľ pečivo ale predsa len zostane, je najlepšie ho zabaliť do plátenného vrecúška alebo do utierky a skladovať ho v čistom chlebníku. Ideálne je udržiavať teplotu okolo 18 stupňov,“ píše server.
Ďalšou možnosťou je aj mrazenie. Po vytiahnutí z mrazničky by ste ho však mali zjesť čo najrýchlejšie.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné