Aktualizované Krimi

U bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kičuru a jeho otca zasahuje NAKA

NAKA zasahuje u bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru na strednom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku U bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kičuru a jeho otca zasahuje NAKA
2
Galéria

NAKA od rána zasahuje na strednom Slovensku. Podľa informácií Denníka N razia prebieha u bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru.

Domová prehliadka má súvisieť s podozreniami z machinácií pri verejnom obstarávaní. Bývalý štátny úradník a kamarát Roberta Fica pochádza z Kysúc a žil tam až do svojho vymenovania do vysokej úradníckej funkcie.

Aktualizované 10:18 K domovej prehliadke sa prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti vyjadril aj premiér Igor Matovič: „Môj prvý skalp…Kajetán…V so­botu 21.3. nás vymenovala prezidentka. Celú nedeľu 22.3. som strávil na Štátnych hmotných rezervách a istý pán Kajetán sa ma snažil opiť rožkom … a tak som ho na záver návštevy dal dole z funkcie. A teraz čítam, že na Ficovho a Pelleho osobného priateľa Kajetána nedoľahol len môj hnev, ale aj ruka zákona… Kradli ako po nebohom. Pôjdu dole rad radom.“

Záhadných 200-tisíc

Medzi podozrivými je nielen bývalý šéf štátneho úradu, ale aj jeho otec. Dôchodcovi Rudolfovi Kičurovi v čase koronakrízy a rýchlych nákupov zdravotníckeho materiálu – pristálo na účte minimálne 200-tisíc eur. Redakcii Aktuality.sk to potvrdili viaceré dôveryhodné zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie „REZERVY“ od rána vykonáva zaisťovacie úkony v Žilinskom a Banskobystrickom kraji v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou z prostredia Správy štátnych hmotných rezerv SR.

„Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ informuje Polícia SR na facebookovom profile.

Podozrivé byty

Kičura viedol úrad od roku 2012. Správa štátnych hmotných rezerv je inštitúcia, ktorá robí tendre na nákup rôzneho materiálu pre fungovanie štátu v rôznych krízach v hodnote miliónov eur.

NAKA ešte v marci začala „ex offo“ trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) 22. marca po kontrole na SŠHR poznamenal, že vtedajší predseda SŠHR SR Kajetán Kičura nemá dôveru vlády. Následne 24. marca vláda na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Kičuru z funkcie predsedu SŠHR odvolala.

Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Kičura odmietol obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ale aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

NAKA zasahuje v prípade korupcie v Správe štátnych hmotných rezerv
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM