Regióny Správy

Uchádza sa o dotáciu: Mesto Zlaté Moravce chce pokračovať v rekonštrukcii kaštieľa

Mesto Zlaté Moravce chce aj v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov, ktorý je zapísaný v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. O financie na obnovu objektu sa bude mesto uchádzať z programu Obnovme si svoj dom na rok 2018.

Ilustračný obrázok k článku Uchádza sa o dotáciu: Mesto Zlaté Moravce chce pokračovať v rekonštrukcii kaštieľa
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt zahŕňa výmenu otvorových konštrukcií na kaštieli, opravu fasády, erbu a úpravy interiéru. Pribudnúť by mal bezbariérová prístup, nový vzhľad by mala získať aj informačná kancelária vrátane jej vnútorného vybavenia.

Rozpočet na opravy v rozsahu komplexnej obnovy fasády, erbu a otvorových konštrukcií je vyčíslený na 526 626 eur. K tejto sume bude potrebné prirátať náklady na vybudovanie bezbariérového prístupu a interiérové úpravy. „Výmenou okien a dverí docielime zníženie energetickej náročnosti budovy. Okná na objekte sú znehodnotené a neplnia svoju funkciu. Fasáda je značne poškodená a poodlupovaná, erb je poškodený a hrozí jeho odpadnutie,“ zhodnotila stav nehnuteľnosti Iveta Szobiová, vedúca ekonomického oddelenia mestského úradu.

Mesto Zlaté Moravce počas predchádzajúcich dvoch rokov vymenilo päť okien a balkónové dvere v obradnej sále kaštieľa, aj sedem historických okien na prvom poschodí budovy, ktoré boli v havarijnom stave. Peniaze na ich výmenu vyčlenilo zo svojho rozpočtu, dotáciou prispel aj Nitriansky samosprávny kraj. „Viac ako polovica okien na budove kaštieľa zostala pôvodná, v zlom stave. Postupne ich chceme všetky vymeniť. Budeme sa zapájať do všetkých výziev, ktoré budú vyhlásené, aby sme získali finančné prostriedky na obnovu kaštieľa,“ povedala Simona Holubová, riaditeľka Mestského strediska kultúry a športu, ktoré sídli v budove kaštieľa.

Jednoposchodová barokovo-klasicistická budova s dvoma krídlami orientovanými do pôvodného parku, z ktorého zostala zachovaná už len malá časť, bola prestavaná v roku 1789 Krištofom Migazzim, viedenským kardinálom a arcibiskupom. Jeho erb je na prednom štíte kaštieľa. Západné krídlo kaštieľa so zamurovanými arkádami má pravdepodobne neskororenesančný pôvod, pochádza z obdobia druhej polovice 17. storočia. Majiteľmi zlatomoraveckého panstva boli vtedy Paluškovci, ktorí v tom čase vykonávali vysoké kráľovské úrady. Na nádvorí kaštieľa je pomník Janka Kráľa postavený v roku 1962 z bieleho bulharského mramoru akademickým sochárom Jánom Kulichom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM