Erik Bojničan Zo Slovenska

Učitelia budú mať vo štvrtok Deň zdravia: Niektoré školy zostanú zatvorené

Niektoré školy na Slovensku zostanú vo štvrtok 19. novembra zatvorené. Dôvodom je akcia Deň zdravia, kedy učitelia pôjdu darovať krv alebo absolvujú lekárske prehliadky. Pedagógovia chcú týmto podujatím podľa vlastných slov poukázať na zlú situáciu v školstve.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia budú mať vo štvrtok Deň zdravia: Niektoré školy zostanú zatvorené
Zdroj: TASR

„Cieľom akcie je poukázať na zlý zdravotný stav školstva a skutočnosť, že vlády za posledných 25 rokov tomuto faktu nevenovali dostatočnú pozornosť,“ uviedol Vladimír Crmoman z Iniciatívy bratislavských učiteľov, ktorá je iniciátorom podujatia. Zatiaľ sa do protestu zapojilo 156 škôl, pričom tento počet ešte môže narásť.

„Niektoré zostanú v tento deň zavreté úplne, na zvyšných nebude prebiehať klasické vyučovanie podľa rozvrhu, ale budú pracovať len v obmedzenom režime,“ dodal Crmoman. Bratislavskí učitelia sa napríklad chystajú darovať krv na pracovisku Národnej transfúznej služby v Ružinove a na Kramároch.

Minister školstva Juraj Draxler v reakcii na protest učiteľov uviedol, že so základnou požiadavkou, že do slovenského školstva musí ísť viac financií, súhlasí. Zároveň dodal, že kľúčový moment budú marcové voľby a zostavovanie programového vyhlásenia vlády. „V tomto dokumente sa musí odraziť základná politická garancia, že do školstva pôjde v nasledujúcom období viac financií,“ zdôraznil šéf rezortu školstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM