Aktualizované Zo Slovenska

Učitelia ďalej štrajkujú a neodučili tisíce hodín. Pýtajú sa, či to vláde nevadí

Do dnešného stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 2031 pedagógov zo všetkých krajov Slovenska. Už teraz avizujú ďalší a chcú v štrajkoch pokračovať.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia ďalej štrajkujú a neodučili tisíce hodín. Pýtajú sa, či to vláde nevadí
Zdroj: TASR

Do dnešného stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 2031 pedagógov. Informovali o tom zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje. Zapojení sú pedagógovia zo všetkých krajov Slovenska. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71 500 učiteľov.

Nikomu to nevadí?

V dnešný deň sa v rámci štrajku na niektorých školách neučilo tri vyučovacie hodiny. "Dnes znova nebolo odučených približne 6000 vyučovacích hodín a opäť sa zdá, že vláde a ministerstvu táto situácia vôbec nevadí, čo je pre nás veľmi zarážajúce,“ uviedol Branislav Kočan z ISU.

Čítajte aj: Štrajk pokračuje: Na niektorých školách sa neučilo dve hodiny

V prvý deň štrajku (utorok 13. septembra), kedy sa neučilo jednu vyučovaciu hodinu, sa zapojilo doň 1773 učiteľov zo 106 škôl. V druhý deň štrajku (streda 21. septembra), keď sa neučilo dve hodiny, to bolo 2000 učiteľov zo 150 škôl. Čísla zapojených pedagógov tak zostávajú približne rovnaké. Stúpol však počet zapojených škôl na približne 190.

Čakajú na odborárov

ISU ako dôvod vidí prebiehajúce rokovania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017.

"Vysvetľujeme si to práve tým, že mnohí kolegovia nám hovoria, že citlivo čakajú na to, čo urobí odborový zväz, čakajú na ich krok. Je tu taká vyčkávacia taktika,“ vysvetlil Vladimír Crmoman z ISU.

Ako ďalší dôvod takejto zapojenosti vidia organizátori v dezinformačnej kampani. Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Čítajte aj: Takmer 1800 učiteľov vstúpilo do štrajku. Chcú vyššie platy a lepšie podmienky

Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať aj v piatok 7. októbra, kedy by sa nemalo učiť už štyri vyučovacie hodiny.

Chcú 25% zvýšenie platu

Školské organizácie naďalej požadujú 25-percentné zvyšovanie platov učiteľov, tak ako sa o tom píše v deklarácii, ktorú podpísali vo februári tohto roka. Uviedli to po dnešnom rokovaní, ktoré zvolal Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) po tom, ako v prvom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017 prišiel štát s návrhom na zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe, a teda aj učiteľov, o 0,9 percenta.

„Sme zjednotení a ideme za jedným cieľom, stále trváme na deklarácii, ktorá je,“ uviedol dnes predseda OZPŠaV Pavel Ondek. Školské organizácie chcú zároveň iniciovať stretnutie s premiérom, ministrami školstva a financií k problémom v školstve.

„Očakávame druhé kolo kolektívneho vyjednávania. Pokiaľ nebudú naplnené požiadavky, ktoré jednak išli cez KOZ, ale aj ktoré sú súčasťou deklarácie, tak je možné že bude vyhlásený protest,“ dodal Ondek s tým, že krajným prostriedkom je štrajk. K protestom by sa pripojili aj vysoké školy.

Ilustračné foto, TASR

Štrajk učiteľov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM