Rastislav Búgel Regióny

UKF čelí nepríjemnostiam: Učiteľka vraj v knihe okopírovala cudzí text!

Takmer celá jedna kapitola výskumu v odbornej publikácii UKF v Nitre má byť vraj plagiátom. Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár hovorí, že plagiátorstvo učiteľov je neospravedlniteľné.

Ilustračný obrázok k článku UKF čelí nepríjemnostiam: Učiteľka vraj v knihe okopírovala cudzí text!
Foto: Rastislav Búgel

Denník Sme upozorňuje na publikáciu, ktorá bola prezentovaná na utorkovej odbornej konferencii o multikultura­lizme. Usporiadala ju Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Ako svoj výskum tam prezentovala publikáciu pedagogickej fakulty o multikulturalite vo vzdelávaní. Jedna z trinástich kapitol knihy je podľa denníka Sme vraj takmer celá odkopírovaná.

Totožné strany

Text o detskom vnímaní cudzích kultúr a ako o tom vyučovať, pod ktorým je podpísaná pedagogička UKF, je podľa denníka na desiatich stranách totožný s päť rokov starým výskumom Eleny Kriglerovej z Centra pre výskum etnicity a kultúry. Kriglerová v roku 2008 urobila výskum na vyše 900 deťoch základných škôl. Štúdia je dostupná na internete.

Text prešetria

Dekanka pedagogickej fakulty Eva Szórádová tvrdí, že sa o tom dozvedala až po upozornení denníka. „Doteraz som o tom nemala žiadnu vedomosť, rovnako ako ani editorka publikácie,“po­vedala Szórádová. Text teraz prešetrí odborná komisia fakulty, dekanka o treste špekulovať nechcela. S pedagogičkou, ktorá je uvedená ako autorka, sa Sme spojiť nepodarilo.

Reakcia rektora Vozára

Rektor Libor Vozár hovorí, že plagiátorstvo učiteľov je neospravedlniteľné. „Ak sa podozrenie potvrdí, považujem to za oveľa závažnejšie zlyhanie ako plagiátorstvo študenta. Učiteľ má byť pre študentov vzorom,“ povedal pre denník Vozár. Antiplagiátorský systém na UKF kontroluje len záverečné práce študentov a habilitačné práce. Systematickú kontrolu iných publikácií školy si Vozár technicky nevie predstaviť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM