Svet Zo zahraničia

Ukrajina reaguje: Prezident Porošenko podpísal výnos o stannom práve

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok podpísal výnos o rozhodnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany vyhlásiť v krajine stanné právo, ktoré bude platiť od 26. novembra do 25. januára 2019. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajina reaguje: Prezident Porošenko podpísal výnos o stannom práve
Zdroj: TASR

Ako napísala agentúra Interfax-Ukrajina, Porošenkovým podpisom nadobúda účinnosť rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) z 26. novembra n„o mimoriadnych opatreniach na zabezpečenie štátnej suverenity a nezávislosti Ukrajiny a zavedenie stanného práva na Ukrajine“.

Reakcia na situáciu z Azovského mora

Príslušný prezidentský výnos bol zverejnený na oficiálnom webe hlavy štátu. Agentúra Interfax-Ukrajina poznamenala, že rozhodnutie SNBO bolo zverejnené bez bodu č. 12, ktorý podlieha utajeniu.

Výnos nadobúda platnosť svojím zverejnením. Kontrolovať jeho plnenie je v kompetencii tajomníka SNBO Oleksandra Turčynova.

Vyhlásenie stanného práva je reakciou na incident, ktorý sa v nedeľu odohral v Azovskom mori.

Rusko tvrdí, že plavidlá ukrajinských námorných síl – Berďansk, Nikopol a Jany Kapu – v nedeľu narušili ruskú hranicu, nereagovali na výzvy sprevádzajúcich plavidiel pohraničnej služby FSB a Čiernomorskej flotily a dopustili sa nebezpečného manévrovania. Posádky i lode boli zadržané.

Velenie ukrajinskej armády informovalo, že do incidentu s ruskými loďami prerástol vopred naplánovaný presun ukrajinských plavidiel z prístavu Odesa do prístavu Mariupol, ktorý sa začal 23. novembra.

Plavbu ukrajinských lodí cez víkend zastavila informácia o zatvorení plavebnej zóny v Kerčskom prielive, ktorú však medzinárodné inštitúcie nepotvrdili. Ukrajinské plavidlá preto pokračovali v plavbe aj v nedeľu.

O uzavretí plavebnej zóny boli ukrajinské plavidlá i medzinárodné úrady informované až v nedeľu popoludní. Ukrajina pritom tvrdí, že táto informácia sa nezakladala na pravde, pretože popod most cez Kerčský prieliv v danom čase preplávalo niekoľko ruských lodí.

Napriek tomu ukrajinské velenie v nedeľu popoludní rozhodlo o návrate ukrajinských plavidiel do Odesy.

V čase, keď tieto lode menili kurz, však posádky hliadkujúcich ruských plavidiel spustili paľbu, tvrdí ukrajinská strana.

Zranení vojaci

Pri incidente bolo podľa ukrajinských zdrojov zranených najmenej šesť ukrajinských vojakov, pričom stav dvoch z nich je údajne ťažký.

Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za tento incident, ktorý rovnako zhodne označujú za provokáciu druhej strany.

Na základe bilaterálnej dohody majú Rusko i Ukrajina právo využívať Azovské more, ktoré s Čiernym morom spája práve Kerčský prieliv. Ruské námorné sily však v posledných mesiacoch výrazne posilňujú svoju prítomnosť v Kerčskom prielive a došlo aj k viacerým incidentom s ukrajinskými plavidlami. Tento stav trvá odvtedy, ako Rusko sprevádzkovalo Kerčský most, ktorý spája Krymský polostrov priamo s pevninským Ruskom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM