han Zo zahraničia

Ukrajinská armáda dobyla 30 sídiel v Charkovskej oblasti: Rusi evakuujú civilistov!

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že vojenské sily jeho krajiny získali späť pod svoju kontrolu desiatky miest a obcí.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinská armáda dobyla 30 sídiel v Charkovskej oblasti: Rusi evakuujú civilistov!
Zdroj: Twitter.com/Roman M

„Ozbrojené sily Ukrajiny k dnešnému dňu oslobodili od ruských jednotiek viac ako 30 sídiel v Charkovskej oblasti. Postupne preberáme kontrolu aj nad ďalšími sídlami, pričom všade prinášame späť ukrajinskú vlajku a ochranu pre náš ľud,“ povedal Zelenskyj vo svojom každodennom video-príhovore k národu.

Prudké boje

Poznamenal, že „prudké boje“ pokračujú v regióne Donbas na východe Ukrajiny, ako aj na juhu krajiny. Ukrajinské sily však podľa jeho slov úspešne pokračujú v aktívnych operáciách vo viacerých oblastiach. Najnovší úspech je súčasťou protiofenzívy ukrajinskej armády proti ruským okupačným jednotkám, dodal Zelenskyj.

Územie majú späť

Ukrajina v piatok sumarizovala, že za uplynulý týždeň získala späť od Ruska viac ako 1000 kilometrov štvorcových územia na juhu a východe krajiny. Ruské ministerstvo obrany medzitým oznámilo vyslanie posíl do Charkovskej oblasti.

Vyšetrovatelia OSN uviedli, že na Ukrajine zaznamenali viac ako 400 svojvoľných zadržaní a zmiznutí, za ktorými stoja najmä ruské jednotky, ale aj príslušníci ukrajinskej armády.

Šéfka monitorovacej misie OSN na Ukrajine Matilda Bognerová odsúdila prudký nárast prípadov porušovania ľudských práv, ku ktorým dochádza od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Rusi evakuujú

Ruskom dosadené úrady v okupovanej časti Charkovskej oblasti začali evakuáciu civilného obyvateľstva z mesta Izium, ktoré zatiaľ ovládajú ruské jednotky.

Informoval o tom britský denník The Guardian, ktorý sa odvolal na zástupcu okupačných úradov Vitalija Gančeva. Vysvetlil, že týchto civilistov ohrozuje protiofenzíva ukrajinskej armády.

Gančev spresnil, že ľudí odvážajú z miest Kupiansk a Izium a z dediny Velykyj Burluk, ktoré boli aj terčom ostreľovania. Civilisti, ktorí v týchto lokalitách žili, dostali ponuku odísť „do bezpečnejších o­sád“.

Ruské exilové médiá medzičasom informovali, že ženy a deti, evakuované z Kupianska a priľahlého okresu, prevážajú údajne na územie Ruska a samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

Kde je Izium?

Izium je sídlom skupiny ruských vojsk postupujúcich na Donbas zo severu a v Kupiansku sídli Rusmi dosadená administratíva, ktorá tvrdí, že vládne Charkovskej oblasti.

Ukrajinská armáda 29. augusta oznámila, že začala protiofenzívu v okupovanej Chersonskej oblasti. V ten istý deň však ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinská ofenzíva bola neúspešná.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM