Aktualizované ELA Rôzne

Úľava od tropických horúčav? Pozrite na ten teplotný skok! + PREDPOVEĎ

V najbližšom období očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zmiernenie horúčav.

Ilustračný obrázok k článku Úľava od tropických horúčav? Pozrite na ten teplotný skok! + PREDPOVEĎ
Zdroj: TASR

Slovensko potrápili extrémne vysoké teploty, ktoré sa napríklad v Slovenskom Grobe vyšplhali na +38,2 °C, Potešujúce je, že dôjde k citeľnému „ochladeniu“, a to až o takmer 15 stupňov.

Hrozia povodne

Slovensko môžu v piatok miestami zasiahnuť búrky s krúpami. Východné a juh stredného Slovenska potrápia horúčavy. Hrozí aj riziko prívalových povodní. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy druhého a prvého stupňa.

Vysoké teploty očakávajú meteorológovia na východnom Slovensku a v časti juhu stredného Slovenska. Teplota sa tam môže miestami vyšplhať až na 34 stupňov Celzia.

Druhý stupeň výstrahy platí pre okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance. Horúčavy tam môžu dosiahnuť až 36 stupňov Celzia. SHMÚ upozorňuje, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu je pri takýchto teplotách podľa meteorológov u niektorých osôb vysoká.

Búrky s krúpami sa najmä popoludní a večer môžu vyskytnúť v Žilinskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. V Košickom a Prešovskom kraji sa môžu podľa meteorológov vyskytnú silné búrky s krúpami s priemerom aj nad dva centimetre.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ varuje SHMÚ. Pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Dôjsť môže aj k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc a podchodov.

SHMÚ v okrese Snina varuje pred rizikom prívalovej povodne.

Článok s víkendovou predpoveďou počasia pokračuje pod grafikou!

Piatok

Jasno až polooblačno, pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele, najmä v severnej polovici územia, prehánky alebo búrky – aj intenzívne. Na východe mimoriadne teplo a dusno. Najvyššia denná teplota 30 až 36, na západe, v Žilinskom kraji, na Horehroní a pod Tatrami väčšinou 24 až 30 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14, v Tatrách a v Nízkych Tatrách okolo 19 °C.

Sobota

Malá, prechodne zväčšená oblačnosť a miestami, na západe ojedinele, prehánky, dážď, búrky – aj intenzívne. Ochladenie. Najnižšia nočná teplota 20 až 15, v dolinách a kotlinách miestami okolo 13 °C. Najvyššia denná teplota 25 až 30, v Žilinskom, Trenčianskom kraji, na Horehroní a na Spiši väčšinou 20 až 25 °C. Severozápadný až severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h). V noci na strednom Slovensku väčšinou len slabý vietor. Pri búrkach vietor zosilnie.

Nedeľa

Jasno až polooblačno, pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 19 až 14, v údoliach miestami okolo 12 °C. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 24 °C.

Extrémne horúčavy, ktoré v týchto dňoch sprevádzajú aj tornáda, dopĺňa aj takáto krása na oblohe. Pozrite si v galérii, aké mraky zažiarili na západe Slovenska vo štvrtok večer.

Zdroj: SHMÚ

Oblaky typu mammatus v Bratislave a jej okolí
16
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM