Barbara Dallosová Krimi

Úlovok slovenských policajtov: Chytili nebezpečného Afričana obžalovaného z pokusu o vraždu

Policajti zaskočili zločinca v jeho úkryte natoľko, že neváhal ženu, ktorá bola v byte, použiť ako živý štít. Policajti opisujú mimoriadne dramatický zásah.

Ilustračný obrázok k článku Úlovok slovenských policajtov: Chytili nebezpečného Afričana obžalovaného z pokusu o vraždu
4
Galéria

Chineye Whytg Nzedgu (49) z Ghany bol zadržaný slovenskou políciou v nedeľu (20.9.) v skorých ranných hodinách v Krompachoch, kde sa ukrýval. Informuje o tom Polícia Slovenskej republiky.

Ženu použil ako živý štít

Ako vysvetľuje polícia, postupovať musela veľmi obozretne, keďže od svojho zahraničného partnera mala informácie, že ide o ozbrojeného, nebezpečného a násilného páchateľa. Samotný zákrok prebehol rýchlo a muža zaskočil natoľko, že ženu prítomnú v byte použil ako živý štít.

Na jeho zatknutí sa podieľali Oddelenie pátrania a cieľového pátrania, Interpol Bratislava, Pohotovostný policajný útvar Košice a Oddelenie cudzineckej polície Košice.

Dva európske zatykače

Na Afričana boli podľa polície vydané dva európske zatýkacie rozkazy zo strany Grécka. Práve tam mal totiž obchodovať s drogami a bol obžalovaný aj z pokusu o vraždu, nedovoleného ozbrojovania a použitia zbrane.

„V prípade drog z roku 2012 išlo o kokaín, ktorý si zakúpil a chcel ho predať užívateľovi. Za tento trestný čin bol právoplatne odsúdený na necelých osem rokov väzenia. V prípade druhej série trestných činov z roku 2013 vystupuje zadržaná osoba ako obžalovaný, pričom mu hrozí doživotný trest odňatia slobody. Podľa gréckych orgánov bol súčasťou skupiny osôb, ktoré dobodali na smrť iného 24-ročného Afričana a ďalšiemu spôsobili vážne zranenia,“ opisuje polícia.

Prezradili ho odtlačky

Hľadaný cudzinec nemal na Slovensku udelený pobyt, zdržiaval sa tu krátký čas. Keď sa ho policajti snažil zlegalizovať, tak Oddeleniu cudzineckej polície predložil falošný cestovný pas z Nigérie na meno Chinenye Whyte Nzeogu.

„V tejto fáze zohrala kľúčovú rolu databáza Interpolu, prostredníctvom ktorej prebieha automatické preverovanie odtlačkov prstov nelegálnych migrantov. Na základe výsledkov z databázy slovenská polícia zistila, že pas je falošný a že na Slovensko prišla hľadaná osoba. Bez tejto databázy by nebolo možné odhaliť jeho pravú identitu, čo len podčiarkuje význam národných a medzinárodných databáz,“ zdôrazňuje polícia.

SUPER ÚLOVOK SLOVENSKEJ POLÍCIE: V PUTÁCH SKONČIL NEBEZPEČNÝ AFRIČAN NA ÚTEKU ODSÚDENÝ ZA DROGY A OBŽALOVANÝ ZA...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Sunday, September 20, 2020

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM