Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Umelá inteligencia je hitom, odborníci a Elon Musk to už vidia inak: Žiadajú dočasnú STOPKU!

Odkedy uzrel svetlo sveta populárny chatbot, o umelej inteligencii sa hovorí viac než kedykoľkvek predtým. Odborníci však upozorňujú na možné riziká.

Ilustračný obrázok k článku Umelá inteligencia je hitom, odborníci a Elon Musk to už vidia inak: Žiadajú dočasnú STOPKU!
Zdroj: TASR/AP

Na vývoji a zdokonaľovani takzvanej AI (Artificial intelligence) sa pracuje roky, najnovšie sa ale umelá inteligencia stáva aj popkultúrnou témou. Novinkou je nástroj totiž ChatGPT od OpenAI, ktorý dokáže vytvoriť text podľa vášho zadania, resp. odpovedať na vaše otázky. Produkt skúšajú aj bežní ľudia, či už pre zábavu, alebo si ním pomáhajú pri rôznych úlohách.

Otvorený list

Zatiaľ čo ChatGPT neberá na popularite, niektorí odborníci dvíhajú varovný prst. Viac než tisíc osobností z technologickej oblasti, vrátane známeho Elona Muska, žiada v otvorenom liste polročnú stopku pre umelú inteligenciu, ktorá by bola na vyššej úrovni, než spomínaný ChatGPT. Upozornil na to portál iDnes.

Paradoxom je, že Muskova spoločnosť Tesla vo svojich autonómnych vozidlách umelú inteligenciu sama používa.

Konkrétne riziká

Raketové napredovanie tejto technológie totiž považujú za spoločenské riziko. Odborníci v liste zdôrazňujú, že výkonné systémy umelej inteligencie by mali byť vyvíjané len vtedy, keď si budeme istí ich pozitívnymi účinkami a ich riziká budú zvládnuteľné.

Jednoducho povedané, ľudstvo sa musí na príchod AI starostlivo pripraviť, inak by mu technológia mohla prerásť cez hlavu. Konkrétne môže byť podľa iniciátorov umelá inteligencia zneužitá pri pokusuch o phishing, šírení dezinformácií a pri kyberzločinoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM