Aktualizované Kultúra

Smutné správy z kultúry: Zomrela bývalá popredná sólistka Opery SND Nina Hazuchová i spevák Zdeno Sychra

Vo veku 93 rokov zomrela v piatok v Bratislave bývalá popredná sólistka Opery Slovenského národného divadla (SND) Nina Hazuchová.

Ilustračný obrázok k článku Smutné správy z kultúry: Zomrela bývalá popredná sólistka Opery SND Nina Hazuchová i spevák Zdeno Sychra
Foto: Ľubomír Hudačko

Zosnulá umelkyňa bola vynikajúca mezzosopranistka, jedna z najpoprednejších osobností slovenskej opernej scény. „Patrila k jej doyenom,“ informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Veľký talent

Nina Hazuchová sa narodila 24. mája 1926 v Brne v rodine ruských emigrantov, ktorí sa s jedinou dcérou presťahovali do Bratislavy, keď mala sedem rokov. Po absolvovaní gymnázia študovala na bratislavskom konzervatóriu (1943 – 1948). Na našej prvej opernej scéne hosťovala už počas štúdia na konzervatóriu, debutovala v úlohe Poliny z Pikovej dámy (1946). Za viac ako štyri desaťročia vytvorila v Opere SND ako prvá dáma mezzosopránového odboru 84 postáv vo viac ako sto inscenáciách, niektoré stvárnila viackrát.

„Vďaka dokonalej vokálnej technike a kultivovanému hereckému prejavu i skvelej muzikalite vynikajúco stvárňovala úlohy v dielach z obdobia baroka, ako aj klasicizmu, romantizmu či 20. storočia,“ dodala Pažítková k umelkyni, ktorá viackrát úspešne hosťovala v zahraničí.

Od roku 1976 pôsobila Nina Hazuchová pedagogicky na Hudobnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave, kde vydala aj publikáciu Technická príprava hlasu pre spevácky výkon (1984).

Rodina sa s Ninou Hazuchovou rozlúči v úzkom kruhu. Jednu z najvýraznejších slovenských operných umelkýň si SND pripomenie na spomienkovou stretnutí na začiatku nasledujúcej divadelnej sezóny.

Úmrtie speváka

Aktualizované 17:09 Vo veku 84 rokov zomrel v piatok v Bratislave spevák Zdeněk Sychra, ktorý účinkoval pod menom Zdeno Sychra. TASR o tom informoval redaktor a publicista Slovenského rozhlasu Martin Jurčo. „Až do vysokého veku bol aktívny ako spevák, brázdil Slovensko so svojím vlastným programom,“ dodal.

Zdeněk Sychra sa narodil 12. marca 1936 v obci Holasice na Morave. Pôvodne bol automechanikom. Študoval na Konzervatóriu v Brne spev (1954 – 56), no štúdium nedokončil. Počas vojenskej prezenčnej služby v Martine účinkoval v tamojšom Armádnom divadle, potom sa usadil v Bratislave.

V rokoch 1958 – 1961 hral s rôznymi profesionálnymi súbormi v nočných podnikoch, napokon prijal ponuku účinkovať s Orchestrom Juraja Velčovského, s ktorým absolvoval viacero zahraničných zájazdov.

„Vtedy prišlo aj prvé intenzívnejšie nahrávanie v rozhlase v Bratislave. Aj keď jeho rodným jazykom bola čeština, spieval po slovensky a slovenčina mu nerobila problémy,“ uviedol Jurčo k umelcovi, ktorý v roku 1965 prijal angažmán v kabaretnom divadle Tatra revue, kde sa dostal na odporúčanie skladateľa Pavla Zelenaya. V Tatra revue účinkoval vo všetkých predstaveniach až do jej zániku v roku 1970.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM