Eliška Šándorová Rôzne

Umývate si zuby správne? Väčšina ľudí správnu techniku neovláda

Zubná pasta s kefkou dnes už nestačí, rozhodujúca je správna technika. Ideálnu metódu čistenia zubov je možné nadobudnúť aj naslepo.

Ilustračný obrázok k článku Umývate si zuby správne? Väčšina ľudí správnu techniku neovláda
Zdroj: TASR

Podľa dostupných štatistík si zuby nesprávne čistí až 90% ľudí. Mať medzery medzi jednotlivými zubmi nie je nič nepríjemné, ale mať medzery v správnej technike ich čistenia, to už nepríjemné je. Aj v tomto prípade sa osvedčila stredná cesta.

Rovnako, ako nedostatočné čistenie, aj prehnané môže mať na stav našej zubnej skloviny negatívny dopad. „Je viacero faktorov, na základe ktorých môžeme hovoriť o ideálnej technike. Treba si však uvedomiť, že zuby každého z nás sú odlišné, a tak je veľmi dôležité ku každému chrupu pristupovať individuálne. Tak, ako si na mieru vyberáme šaty či topánky, tak je dôležité vybrať si aj vhodnú veľkosť zubnej kefky a sústrediť sa tiež na jej samotné vlákna. Jednou z úloh špecialistu na dentálnu hygienu je poskytnúť poradenstvo aj v tomto smere,“ hovorí Renáta Duch, z prvej špecializovanej kliniky dentálnej hygieny na Slovensku Edent.

Po raňajkách

Pekné a čisté zuby patria k popredným atribútom, ktorými dokážeme zaujať svoje okolie. Preto je veľmi dôležité venovať im dostatočnú pozornosť už ráno, najmä však po konzumácií raňajok.

„Veľa ľudí si zuby čistí tesne po prebudení a raňajkuje až potom. To je chyba. Zvyšky stravy sa totiž s nebezpečným cukrom usádzajú na povrchu zuba, čím vzniká ideálne prostredie pre tvorbu zubného povlaku, ktorý je vhodný pre množenie sa nežiadúcich baktérií. V prípade rannej hygieny stačí použiť zubnú kefku odporučenú špecialistom, ideálnu zubnú pastu a ústnu vodu,“ radí špecialistka na dentálnu hygienu.

Čakanie na večerný rituál je pre naše zuby veľmi nepríjemné, preto je dôležité venovať im dostatočnú pozornosť aj počas dňa.

Odborníčka radí mať po ruke fluoridovanú ústnu vodu a využiť ju po konzumácií jedla alebo nápojov, napríklad kávy, čaju alebo čerstvých štiav. Výhodou je aj xylitolová žuvačka.

„Večer je potrebné nášmu chrupu venovať najväčšiu pozornosť. Hygienu začneme použitím medzizubnej kefky, potom siahneme po dentálnej niti a špeciálnej škrabke, ktorou očistíme jazyk. Nasleduje zubná kefka s pastou. Na záver ústa prepláchneme vodou na to určenou. Ako narábať s medzizubnou kefkou, niťou a škrabkou tiež predvedie špecialista na dentálnu hygienu.”

Zdroj: Edent

Slepé čistenie

Ako pri rannom, tak aj pri večernom čistení nie je dôležitý čas a jeho dĺžka, ale správna technika. Tú si môžete osvojiť aj pri tzv. slepom čistení, počas ktorého vás špecialisti na dentálnu hygienu usmernia prostredníctvom ideálnych pohybov, pričom vám zakryjú oči.

„V tomto prípade je rozhodujúci návyk a zručnosť. Zuby by sme si mali čistiť vertikálne, stieravými pohybmi. Zabúdať nemožno ani na vnútornú stranu chrupu, na ktorej sa zubný povlak a zubný kameň tvorí veľmi často. Baktérie sa tak počas noci môžu šíriť rýchlejšie a privodiť nám zubný kaz,“ varuje špecialistka na dentálnu hygienu Renáta Duch.

A práve zubný kaz je jedným z najčastejších dôsledkov nedostatočnej dentálnej hygieny. Drvivá väčšina z nás sa chce návšteve zubára vyhnúť, no rovnaký počet ľudí pozabúda práve na prevenciu.

Zubárov na Slovensku je z roka na rok menej, počet klientov im však rastie, a tak sa fokusujú len na riešenie vzniknutého problému. Podstatou dentálnej hygieny je pristúpiť ku každému pacientovi individuálne a hľadať príčiny problémov, prípadne poukázať na tie blížiace sa.

"Konzultovať so špecialistom správnu techniku čistenia si zubov a absolvovať dentálnu hygienu, so zreteľom na ďalšie úkony, aspoň dvakrát ročne, je to najmenej, čo môžeme pre naše celkové zdravie urobiť,“ dodáva zakladateľka dentálnej hygieny na Slovensku a jej garantka, doc. MUDr. Eva Kovaľová, PhD.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM