Webnoviny - Svet

UNAS sa chystá na stretnutie členov vo Zvolene

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá od začiatku tohto roka zorganizovala dva protesty proti podmienkam výberu mýta, pripravuje v sobotu 13. februára tradične vo Zvolene stretnutie svojich členov. Predseda organizačného výboru únie Jaroslav Polaček pre agentúru SITA v stredu potvrdil, že autodopravcovia dostanú informáciu o tom, ako majú postupovať pri predvolávaní na políciu, ako aj o právnych krokoch proti jej postupu voči protestujúcim kamionistom.

V programe rokovania je aj rozhodnutie o pokračovaní štrajku, ako aj o cieľoch únie po ukončení štrajku v oblasti mýta a dopravy. Na stretnutí by malo byť zvolené vedenie únie a schválené aj jej stanovy. „Boj o naše práva sa neskončil, ani boj so škandalóznym mýtom. Náš ďalší postup bude závisieť od toho, aké výsledky prinesie avizované štvrtkové stretnutie premiéra s niektorými dopravcami,“ uvádza únia v pozvánke na stretnutie. To sa má uskutočniť už nie u premiéra, ako trikrát predtým, ale už u ministra dopravy.

Únia už poslala žaloby a sťažnosti na postup policajtov a prevádzku mýtneho systému, Polaček však zatiaľ nechcel o tom povedať nič konkrétnejšie. Pripravujú aj podanie návrhu na Ústavný súd pre porušenie ústavného práva na štrajk. Autodopravcovia informovali o prerušení štrajku pre postup polície 3. februára, dva dni po jeho začiatku, zostali však v štrajkovej pohotovosti. Ich hlavnou požiadavkou bolo skrátenie spoplatnených ciest prvej triedy z terajších takmer 1 500 na 333 kilometrov, prípadne zastavenie výberu mýta na týchto cestách do júna.

Na sobotňajšom zvolenskom stretnutí, ktoré má plánovaný začiatok o 15:00 v kinosále kultúrneho domu Podborová, sa majú členovia únie dozvedieť aj o stave registrácie a termíne jej ukončenia. Polaček informoval, že únia ešte nie je oficiálne zaregistrovaná. Po tom, čo na prvú žiadosť o registráciu dostala únia z ministerstva vnútra pripomienky, o registráciu požiadala opakovane. Únia by mala mať v súčasnosti okolo 500 členov. UNAS informuje o programe stretnutia na svojej webovej stránke www.uniadopravcov.sk.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM