Zo Slovenska

Únia nevidiacich chce skontrolovať škôlkarov. Deťom urobí skríningy zraku

Tento rok chce Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) skontrolovať škôlkarov v 200 materských školách vo veku troch až šiestich rokov.

Ilustračný obrázok k článku Únia nevidiacich chce skontrolovať škôlkarov. Deťom urobí skríningy zraku
Zdroj: pixabay.com

Odborníci z ÚNSS chcú skontrolovať asi 10-tisíc škôlkarov. Skríningy bude robiť po celom Slovensku, činnosť podporí spoločnosť Billa. Deti skontrolujú bezplatne a bezdotykovo cez moderný prístroj. Zariadenia sa môžu o túto službu iniciatívne uchádzať, viac informácií nájdu na webe zdraveocivskol­ke.sk.

Únia je najväčšou organizáciou zastupujúcou zrakovo postihnutých ľudí. Združuje ich tisíce. Zdraví ľudia podľa nej nevidiacich a slabozrakých v spoločnosti akceptujú. „Vždy sa snažia pomôcť,“ povedala Winterová.

V terénoch im ale chýba dostatok jednoznačných informácií. Niektoré samosprávy v tom zaostávajú, poukázala ÚNSS. Treba podľa nej riešenia ktoré hendikepovaným umožnia využiť čo najväčší počet zmyslov.

Silné vnemy

Nevidiaci na orientáciu využívajú hmat, sluch a čuch. Pomáhajú im malé vrúbky na chodníkoch a priechodoch, zvukové upozornenia, tiež informačné systémy vybavené výstupom v syntetickej reči a popisom cesty.

Slabozrakí používajú zvyšky svojho zraku, hmat, sluch a čuch. Často sa spoliehajú na kontrastné farby, zväčšené popisy či osvetlenie. Čuch je doplnkovým zmyslom najmä na získavanie správ z prostredia.

Problém môžu mať mnohí i s nákupom v obchodoch. Cestičky medzi regálmi sú niekedy úzke, sortiment môže personál presunúť z jednej strany predajne na druhú. Slabozrakí ťažko vidia na cenovky či na váhy vedľa ovocia a zeleniny.

Poradia bezplatne

Spomínaná spoločnosť podporujúca skríningy v škôlkach by nevidiacim ľuďom mala v priebehu tohto roka poskytnúť vo svojich predajniach profesionálne vyškoleného nákupného asistenta.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ponúka bezplatné poradenstvo a služby, má osem krajských organizácií. Pomáha pri výbere kompenzačných pomôcok či úpravách domáceho a pracovného prostredia, pri využívaní Braillovho písma, jeho tlače, tvorbe reliéfnej grafiky. Poskytuje tiež prepis dokumentov do tohto písma.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM