Webnoviny - Svet

UNICEF dnes spustí kampaň na pomoc nezvestným deťom

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Michal BurzaBRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) – Pomôcť nezvestným deťom a ochrániť všetky ratolesti pred nástrahami, ktoré im hrozia je cieľom Linky detskej istoty UNICEF. Význam európskej telefonickej linky 116 000, ktorú na Slovensku prevádzkuje UNICEF pripomenie už štvrtý ročník kampane k Medzinárodnému dňu nezvestných detí – 25. máju. Každoročne si v tento deň pripomíname smutné osudy detí, ktoré sa nevrátili domov a zároveň vyjadrujeme solidaritu ich rodinám. UNICEF zároveň s kampaňou spustí v utorok 24. mája aj celoslovenskú zbierku v uliciach a zbierku cez SMS správy. Poslaním prázdnej SMS za jedno euro na číslo 850 môže každý od utorka prispieť na nepretržitú prevádzku linky pre nezvestné a sexuálne zneužívané deti 116 000 na Slovensku, agentúru SITA o tom informovala projektová koordinátorka Linky detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF Gabika Krupčíková.

Číslo 116 000 je jednotné európske číslo

Európska komisia ho vyčlenila pre nezvestné a sexuálne vykorisťované deti. Zároveň vyzvala členské štáty k jeho zavedeniu, aby občania krajín EÚ mohli v každej členskej krajine využívať rovnaké číslo a rovnakú kvalitu služieb. Momentálne je toto číslo dostupné v 14 krajinách EÚ a postupne sa pridávajú ďalšie štáty.

Na Slovensku číslo 116 000 prevádzkuje Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF. Linka je anonymná, pracujú pre ňu odborníci a je dostupná 24 hodín denne zo všetkých sietí z celého Slovenska. Dospelí aj deti môžu kontaktovať linku 116 000 ak hľadajú pomoc v prípadoch nezvestných detí, najmä ak ide o: útek z domu, rodičovský únos, kriminálny únos, stratenie dieťaťa na dovolenke, v nákupnom centre, či ak sa dieťa sa nevrátilo domov bez zjavného dôvodu a v ďalších prípadoch. Pracovníci linky sú pripravení poskytnúť emocionálnu, psychologickú, administratívnu pomoc a právne poradenstvo počas trvania prípadu a následnú starostlivosť po jeho ukončení.

Linka detskej istoty UNICEF je členom medzinárodnej organizácie Missing Children Europe, ktorá zastrešuje 24 mimovládnych organizácii z krajín EÚ. Všetky sa venujú prípadom nezvestnosti alebo sexuálneho vykorisťovania detí. Európska telefonická linka 116 000 je momentálne dostupná v 14 európskych krajinách – v Belgicku, Dánsku, Estónsku, vo Francúzsku, v Grécku, Holandsku, Maďarsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, a Slovensku, v Španielsku a vo Veľkej Británii. Volať na ňu sa dá aj zo zahraničia. Zavolaním na číslo 116 000 z miestnej siete spoja volajúceho s mimovládnou organizáciou v krajine, v ktorej sa práve nachádza. Špeciálne vyškolený operátor poskytne volajúcemu potrebnú pomoc, prípadne ho skontaktuje s príslušným úradom alebo prepojí na inú tiesňovú linku. Operátor komunikuje v úradnom jazyku krajiny z ktorej telefonujúci volá a v anglickom jazyku.

Bližšie informácie o Linke detskej istoty UNICEF možno nájsť na webstránke http://www.hladanedeti.sk.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM