Webnoviny - Svet

UNICEF:V Pakistane je najdramatickejšia kríza

WEBNOVINY.SK

Milióny obyvateľov bez strechy nad hlavou sú ohrozené infekčnými ochoreniami. Foto: SITA/AP BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – Slovensko nie je jedinou krajinou postihnutou záplavami, v Pakistane po rozsiahlych povodniach podľa expertov prebieha najdramatickejšia humanitárna kríza na svete. UNICEF odhaduje, že až 3,5 milióna detí potrebuje okamžitú pomoc, najmä pitnú vodu, jedlo a zdravotnú starostlivosť. „Úmrtia detí spôsobuje najmä kontaminovaná voda a zlé hygienické podmienky, čo spôsobuje ťažké hnačky, žltačku a zvyšuje riziko šírenia cholery. Smrti tisícok detí však vieme zabrániť, ak bude k dispozícii dostatok financií a materiálnej pomoci, ktorú tak veľmi potrebujeme,“ tvrdí Zuzana Alnerová z UNICEF Slovensko. Slováci môžu prispieť zaslaním darcovskej SMS za jedno euro na číslo 877 v tvare DMS UNICEF alebo na účet 26297 26297/1100, variabilný symbol 0410.

Po tom, čo záplavy zasiahli až pätinu územia krajiny a postihli každého desiateho obyvateľa, narastá počet obetí na životoch a milióny obyvateľov bez strechy nad hlavou sú ohrozené infekčnými ochoreniami. Mnohé komunity stále nedostali ani základnú pomoc. Hoci sa celé humanitárne spoločenstvo od prvého dňa maximálne snaží pomáhať, pitná voda a jedlo sú k dispozícii len pre milión ľudí, ďalšie milióny život zachraňujúcu pomoc ešte potrebujú.

Detský fond UNICEF doteraz získal asi pätinu potrebných prostriedkov na pomoc deťom. Výpadky finančných zdrojov však vážne ohrozujú jeho humanitárnu operáciu v Pakistane, informovala Alnerová. Detský fond UNICEF pôsobí prioritne v dvoch oblastiach – voda/sanitáci­a/hygiena a výživa/zdravie. Stará sa aj o ochranu detí a spoločne so Save the Children aj o vzdelávanie. Ako výživu dodávajú vrecúška s arašidovým maslom a pastou obohatenou o proteíny a vitamíny, špeciálnu zmes kukurice, cukru a oleja s vysokým obsahom proteínov pre podvyživené deti a špeciálne sušienky s vysokou energetickou hodnotou. Pomáhajú tiež dodávkami mikronutričných tabletiek, orálnej rehydratačnej soli, liekov, vitamínu A a vakcín proti detskej obrne, osýpkam a ďalším chorobám. Začalo sa aj očkovanie detí proti osýpkam a UNICEF podporuje mobilné zdravotnícke tímy, ktoré vykonávajú lekárske prehliadky a poskytujú zdravotnú starostlivosť v teréne.

Vďaka viac ako 130 opraveným studniam zabezpečujú pitnú vodu pre viac ako milión obyvateľov a vďaka cisternám denne pre viac ako 150-tisíc obyvateľov, prebieha distribúcia rodinných hygienických sád a vedier na vodu v piatich najviac postihnutých okresoch, UNICEF organizuje aj vzdelávanie o hygiene v miestach koncentrácie obyvateľstva. Do dvoch okresov Barkhan a Kohlu dodali latríny, pracovníci pomáhajú aj pri čistení ulíc, odstraňovaní mŕtvych zvierat, testovaní kvality vody a čistení systémov na distribúciu vody chlórom. Zatiaľ jedenásť opustených detí skončilo v špeciálnom tranzitnom prístrešku, hľadajú ich príbuzných, zaviedli mechanizmus nahlasovania detí bez sprievodu a osirelých detí a poskytujú psychosociálnu pomoc deťom vďaka mobilným jednotkám. V piatich okresoch budú čoskoro otvorené Zóny-priateľské-k-deťom určené prevažne na hru v bezpečných priestoroch. Zároveň UNICEF získava údaje o školách zničených záplavami, distribuuje dodávky sád Škola-v-krabici a rekreačných sád určených na hru a prebiehajú rokovania s privátnym sektorom na opravu škôl a obnovu vzdelávania.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM