Jakub Forgács Zo Slovenska

UNIKÁTNA záchrana života: Ťažko zranený pacient prežil vďaka ŠPECIÁLNEJ technológii

Stav pacienta bol taký vážny, že by podľa slov nemocnice aj naozaj krátky presun zo sály urgentného príjmu na centrálne operačné sály nemusel prežiť.

Ilustračný obrázok k článku UNIKÁTNA záchrana života: Ťažko zranený pacient prežil vďaka ŠPECIÁLNEJ technológii
1
Galéria

Anestéziológovia z ECMO centra použili prvýkrát na Slovensku mimotelové okysličenie u pacienta s mnohopočetnými zraneniami, vrátane ťažkého poranenia pľúc. „Vďaka rýchlemu konaniu kolegov mu tak s veľkou pravdepodobnosťou ECMO zachránilo život,“ Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica o tom informovala na sociálnej sieti.

Boj o život

„Pacienta s ťažkým poranením hrudníka a mnohopočetnými poraneniami po vážnej dopravnej nehode priviezla posádka rýchlej zdravotnej služby k nám na urgentný príjem, kde ho už čakal tím našich zdravotníkov. Hneď po jeho príchode sa kvôli jeho vážnemu stavu začal boj za záchranu jeho života,“ píše nemocnica.

Stav pacienta bol taký vážny, že by podľa slov nemocnice aj naozaj krátky presun zo sály urgentného príjmu na centrálne operačné sály nemusel prežiť. „Tím našich zdravotníkov sa preto rozhodol vykonať všetky nevyhnutné zásahy medicínskeho aj operačného charakteru priamo na sále na urgente,“ uviedla nemocnica so slovami, že napriek veľkej snahe všetkých na sále sa stav pacienta zhoršoval a dochádzalo k prehlbovaniu respiračného a ventilačného zlyhania pľúc.

Viac o tom, ako postupovali lekári, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
ECMO prispelo prvýkrát k záchrane ťažko zraneného pacienta
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM