han Magazín Lifestyle

UNIKÁTNE sfarbený mesiac ponúkne nebeskú šou: PRIVSTAŇTE si, stáva sa to raz za 10 rokov!

Chcete byť svedkami nádherného vesmírneho úkazu? Tak si vo štvrtok ráno privstaňte skôr a hlavnej úlohe uvidíte mesiac. A ten bude žiariť.

Ilustračný obrázok k článku UNIKÁTNE sfarbený mesiac ponúkne nebeskú šou: PRIVSTAŇTE si, stáva sa to raz za 10 rokov!
Zdroj: www.pixabay.com

Práve zajtra, teda vo štvrtok, kedy sa lúčime s letným mesiacom august, sa odohrá na oblohe niečo úchvatné! „Blíži sa výnimočný Modrý spln, ktorý bude aj supermesiacom, a v tento deň bude Mesiac zároveň najbližšie k Zemi,“ vysvetľuje portál imeteo.sk.

Spln nastane vo štvrtok 31. augusta o 3.36 hod.

Tí, čo si takéto niečo nenechajú ujsť, uvidia na vlastné oči, že mesiac bude pôsobiť obrovsky. „O supersplne hovoríme vtedy, ak je Mesiac na svojej elipsovitej dráhe k našej planéte najbližšie − ide o tzv. perigeum. Vo štvrtok bude zároveň Mesiac k Zemi úplne najbližšie v rámci roka a bude vzdialený „len“ na 357 344 kilome­trov,“ uvádzajú na imeteo.sk.

Bude žiariť

Okrem toho, že bude väčší, bude aj rozžiarenejší a jeho sfarbenie bude špeciálne, do modra. Tak sa aj tento jav volá: Modrý mesiac. „Vo všeobecnosti máme za rok 12 splnov, jeden v každom kalendárnom mesiaci, ale približne raz za dva a pol roka nastane v poradí 13. spln, ktorý nemá oficiálny názov. Z tohto dôvodu sa 13. spln v roku nazýva Modrý mesiac (z angl. Blue moon − pozn. red.). Na označenie druhého splnu, ktorý nastane v jednom kalendárnom mesiaci, sa teda vo svete používa prívlastok modrý,“ vysvetlili na spomínanom webe.

Na imeteo.sk ešte priniesli aj túto zaujímavú vec: „Keďže tento Modrý mesiac je navyše aj supermesiacom, ide o vskutku vzácnu a výnimočnú astro udalosť, ktorá nastáva raz za približne 10 rokov.“

Samozrejme, nebeské divadlo môže prekaziť zatiahnutá obloha!

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM